M/S "Ronja Vita" på sjøprøver. Foto: Aas Mek. Verksted AS

Aas Mek. overleverer «Ronja Vita»

Fartøyet er verftets bnr. 214 og ble overlevert Sølvtrans AS den 11. april 2024.

Designet er av typen AAS 3002 ST. – Dette er 39. nybygget vi har gleden av å levere til Sølvtrans over en periode på vel 25 år, forteller verftsdirektør Bjørn Magne Aas i en kommentar. Sølvtrans AS som mottar skipet er verdens ledende brønnbåtrederi.

Sølvtrans er et brønnbåtrederi som er svært opptatt av fiskehelse, biosikkerhet og lokal verdiskaping. Rederiet bygger i all hovedsak båter ved lokale verft, kjøper verdens beste fiskehåndteringssystemer fra verdensledende lokale leverandører og satser på norske sjøfolk om bord i sine fartøy. Selskapet har over 35 fartøy i drift, som i stor grad går på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada og Tasmania. Selskapet ble etablert i 1986 av Roger Halsebakk.

Hoveddimensjoner på fartøyet

Lengde o.a. 76,96 m

Bredde 17,80 m

Dybde i riss 5,90 m

Lasteromskap. 3000 m3

Servicefart 13 knop

 

ARRANGEMENT          

Nybygget er av verftets eget design av type AAS 3002 ST og har et brønnvolum på 3000 m3 fordelt på 2 fisketanker. Båten er utrustet med det beste og mest innovative fiskehåndteringsutstyret i markedet.

Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten. Spesielt tilpasset for transport av smolt og med anløp ved smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig med for stort dypgående.

Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent og lukket system på en sikker og skånsom måte. Ronja Vita er en dedikert smoltbåt som er utstyrt med et egenutviklet og patentert lastesystem for skånsom og effektiv sortering og nøyaktig telling av smolt.

Fartøyet er arrangert med system for null utslipp under lukket transport. Med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filter system for oppsamling av lus, UV behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske og desinfisering anlegg, overvåking, regulering og logging av vannparameter og system for ferskvanns behandling av fisken m.m.

Brønnbåten er designet med shelterdekk som gjøre det langt tryggere for mannskapet å ferdes på dekk i dårlig vær. Samtidig gir det mer plass for spesialutstyr under dekk.

INNREDNING

Båten er arrangert med innredning og lugarer for 12 personer, alle med toalett, dusj og gode fasiliteter.

Innredningen holder høy standard. Foto: Verftet

Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, trimrom.

Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten. Fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system og fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuum toalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

ELEKTRONISK UTSTYR

Arealene om bord er romslige. Foto: Verftet

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr for Europeisk fartsområde.