Verftskonferansen 2016: Dagfinn Weber-Laumann (til v.) fikk Norsk Industri sin Forsknings- og utdanningspris etter å ha blitt nominert av Fiskerstrand Verft hvor han har vært lærling. Adm.dir. Rolf Fiskerstrand (til h.) er stolt over at «hans» lærling fikk den flotte prisen. Bransjesjef Lars Gørvell-Dahll var den som utdelte prisen.

Fiskerstrand Verft satser på lærlinger!

Fiskerstrand Verft er et kombinasjonsverft som ligger i Sula kommune, 22 km utenfor Ålesund sentrum. Vi har rukket å bli 108 år gammel og vi er en hjørnesteinsbedrift hvor 160 faste ansatte jobber, men i perioder med mye arbeid kan vi være opp mot 400 på anlegget.

Fra Elise K.N. Gjermundrød, HR-/kommunikasjonssjef ved Fiskerstrand Verft har vi mottatt denne artikkelen om verftets satsing på lærlinger:

I disse dager er det svært høy aktivitet ved bedriften da vi jobber med å utruste og ferdigstille fire nybygg. I tillegg har vi store reparasjonsarbeider som verftet har rykte på seg for å utføre med svært god kvalitet. På alle våre oppdrag jobber dyktige fagfolk med mange tiårs erfaring, men vi har også lærlinger med på jobbene. Det er slik vi sørger for at også kommende fagarbeidere gjør en like god jobb som verftet har gjort i over 100 år!

Fiskerstrand Verft har i mange år hatt et stort antall lærlinger ved bedriften og i tillegg har vi mange medarbeidere som tar fagbrev som privatist. Dette har vært en suksess for alle parter og en strategi som verftet skal fortsette med. Vi har til enhver tid 9-10 lærlinger ved bedriften. For det meste satser vi på TIP- elever, men vi har også hatt mange TAF-elever. Elevene tar fagbrev etter endt læretid og kan da titulere seg som platearbeider, sveiser, industrirørlegger eller industrimekaniker.

Sosialt engasjement

Vi ser mange fordeler ved å ha lærlinger. Det er sunt for arbeidsmiljøet å ha en blanding av unge, nysgjerrige lærlinger sammen med våre andre medarbeidere som jevnt over har jobbet ved bedriften i veldig mange år. Dette sikrer også kunnskapsoverføring av et fagfelt som man ikke kan lese seg til i en bok, det må erfares og utføres i praksis før forståelsen sitter. Det er også en fin måte for bedriften å rekruttere på.

Etter bestått fagbrev får lærlingen tilbud om fast jobb innenfor et fag han mestrer og med kollegaer han samarbeider godt med – og for bedriften er slike medarbeidere en stor ressurs! Vi ser også på det å satse på lærlinger som en måte vi kan vise sosialt engasjement og bidra til samfunnet. Vi legger mye ressurser i det å følge opp lærlingene på en skikkelig måte. Bedriften setter stor pris på den jobben våre dyktige fagansvarlige og instruktører ved avdelingene gjør!

«Gode på lærlinger»

Vi er veldig stolt av å kunne si at “vi er gode på lærlinger”.

Selv om veien til fagbrevet blir individuell, har vi som mål at lærlingene skal oppleve mestringsfølelse slik at selvtilliten og fagidentiteten bygges, samt at de lærer hvordan arbeidslivet fungerer. Vi er medlem i Opplæringskontoret Tekniske Fag Sunnmøre, som kvalitetssikrer det faglige innholdet og er en støttespiller for både lærling og bedrift. Vi kunne nok ikke tatt imot så mange lærlinger uten den støtten og hjelpen vi har i Opplæringskontoret vårt

Akkurat nå holder vi på med intervjuer av neste års lærlinger. Vi synes de er flinke til å skrive søknadene sine og de gjør gode intervjuer. Det er tydelig at dette drilles de i på skolen og det er flott! Det er spennende å bli kjent med så mange, flotte ungdommer! Jeg er sikker på at vi også i år skal gode kandidater!

Hvis jeg kan få komme ved et lite stalltips på slutten, så må det være at unge bør få opp øynene for fagretningen industrirørlegger! Det er et spennende fagområde som er svært fremtidsrettet og man er så godt som garantert jobb etterpå! Vil man gå skole videre, er det en super bakgrunn å ha med seg!