M/S "Fjorgyn", byggenummer 547 fra Oma Baatbyggeri AS på Stord. Foto: Magne Langåker

Oma sitt bnr. 547 levert til Norled AS

Oma Baatbyggeri AS på Stord leverte torsdag 19. mai 2022 sitt nybygg nummer 547, M/S «Fjorgyn», til Norled AS.

Oma Baatbyggeri AS og Norled AS signerte kontrakten for den nesten 40 meter lange katamaranen i mars 2021. Båten er en aluminiumskatamaran som skal eies og driftes av Norled AS på vegne av Fiskeridirektoratet. Den skal brukes som oppsynsbåt langs kysten til kontroll av fiske, rydding av tapte fiskeredskaper og innsamling av kystdata.

M/S «Fjorgyn» er arrangert med et stort arbeidsdekk akter og er utstyrt med dekkskraner, vinsjer og en A-ramme på hekken. Fartøyet er utrustet med et laboratorium om bord. Lengden er 39,75 meter og max. fart er ca. 32 knop.

Båttypen er en spesialdesignet arbeidsbåt med hybrid fremdriftssystem som skal sikre et redusert miljøavtrykk. Fartøyet, som er utstyrt med fire konvensjonelle motorer med eksosrensing som tilfredsstiller de høyeste utslippskravene, er også utstyrt med to elektriske motorer. Dermed kan båten kjøres med elektrisk drift fra batterier om bord eller en kombinasjon av diesel og elektrisk drift. Videre er det montert solcelle paneler på båten som vil bidra til belysning og oppvarming.

Båten er bygget i sin helhet på Stord og mange lokale leverandører har vært involvert.

For øvrig kan nevnes at båten er en videreutvikling av de anerkjente Oma katamaranene som verftet har levert mange av til forskjellige norske rederier. Fartøyet er utstyrt med 4 stk. MTU hovedmotorer som er koblet til Servogear gir og propellanlegg.

– Ellers er vi nå i gang med bygging av to hybride og 30 meter lange laste-/passasjerkatamaraner til Norled AS, forteller Gunnar Jan Oma, daglig leder ved verftet. – Deretter skal vi levere en hybrid 30 meter lang laste-/passasjerkatamaran til Florø Skyssbåt AS.

Daglig leder ved Oma Baatbyggeri AS, Gunnar Jan Oma. Arkivfoto

– Disse tre båtene gir oss god aktivitet godt utpå høsten 2023. For perioden deretter ser nå vi på flere nye prosjekter som ligger ute til anbud og forventer derfor god og stabil aktivitet fremover, sier Gunnar Jan Oma avslutningsvis.

Foto: Magne Langåker