Vinnerfartøyet har et unikt design. Foto: Oma Baatbyggeri AS

Oma vant australsk pris

Oma Baatbyggeri vant innenfor kategorien «Best SWATH Crewboat». Det er det australske tidsskriftet «Work Boat World» som står bak kåringen.

Det var byggenummer 545, «FOB SWATH 10», som stakk av med den gjeve prisen. Fartøyet ble overlevert til det danske rederiet Offshore Windservice i november 2021. Bnr. 545 er et spesialfartøy for transport av servicepersonell for offshore vindmøller og er den tredje i rekken av vindmøllebåter til samme rederi. De tre vindmøllebåtene kan operere i katamaranmodus og i såkalt SWATH modus (Small Waterline Area Twin Hull). De er konstruert for å gi servicepersonell best mulig komfort og sikkerhet.

– I katamaranmodus kan båten gå med høy fart, mens rulling og slag er redusert til et minimum på grunn av den store avstanden fra vannlinjenivå og opp til tunell. Dette er kombinert med bruk av et stabiliserende foil-system og gir fartøyet best mulige sjø egenskaper, forteller daglig leder i Oma Baatbyggeri AS, Gunnar Jan Oma.

Han er glad for å vinne en pris som dette i Australia.

I SWATH modus senkes fartøyet ned ca. 1,5 meter i sjøen for å oppnå reduserte bevegelser i sjøgang. – Dette gir en sikker overføring av personell fra fartøy til vindmøller, forklarer Oma.

Båten Oma Baatbyggeri har vunnet kåringen med har en servicefart opp mot 35 knop og passasjersertifikat for inntil 55 personer. Sammen med sine to søsterfartøy skal hun operere ved offshore vindmølleparker i hele Nordsjøbassenget.

Magasinet Work Boat World er en del av den australske Baird Maritime-gruppen. Les mer om pristildelingen her.

Kilde: SMe/Maritimt Forum Haugalandet