Verftdirektør Hugo Strand på Debatten på NRK i går kveld.

Verft og korona på Debatten i går

Tilgang til utenlandsk arbeidskraft var tema på Debatten på NRK torsdag 2. mars 2020. Styreleder Hugo Strand i NSSM presiserte betydningen av å kombinere behovet for smitteverntiltak med nødvendigheten av å holde hjulene i gang i næringslivet.

Nedsmelting av deler av norsk arbeidsliv er en helt reell problemstilling. Myndighetene har en realistisk oppfatning av denne faren og slik sett er regjeringens veileder et godt verktøy. For verftsindustriens del går dette blant annet på tilgang til kvalifisert arbeidskraft. Det kan være en fast ansatt som bor i verftets nabokommune og som på sin kjøretur til arbeidsplassen passerer en kommunegrense eller det kan være kvalifisert innleid arbeidskraft fra utlandet.

I det første tilfellet blir det helt meningsløst hvis en slik kommunegrensekryssing på vei til arbeid skal resultere i 14-dagers karantene. I praksis blir vedkommende friske arbeidstaker utestengt fra arbeidsplassen sin, og for verftet er en slik situasjon uholdbar. Det andre tilfellet er svært aktuelt og ble på Debatten i går belyst av Norske Skipsverft sin styreformann Hugo Strand som er direktør ved Fitjar Mek. Verksted AS. Verftet har polske arbeidere i karantene lokalt i Fitjar kommune og som skal i arbeid inne på verftsområdet straks karanteneperioden er unnagjort. I tillegg fordrer oppdragsmengden ved verftet at flere polakker kommer i de nærmeste ukene, og selvsagt først i karantene på verftet.

Dette er for drøy kost for ordføreren på Fitjar som på Debatten i går tok til orde for at verftet burde utsette prosjektene. – FMV bygger gode båter, men de råtner ikke, sa ordfører Harald Rydland og mente at prosjektene burde settes på vent inntil samfunnet er i normalt gjenge. Og ordførerens resonnement inkluderer tanken om at det dermed heller ikke er nødvendig å ta inn utenlands arbeidskraft.

Norge har statsråder som på tv har stått frem og fortalt at «det er lov å bruke hue» i disse utfordrende korona-tidene. Våre myndigheter må vite at faren for nedsmelting i næringslivet er reell. Det er viktig å holde hjulene i gang, og det er kun på den måten Norge har et næringsliv parat den dag vi går tilbake i normalt gjenge. Norske Skipsverft Salg og Markedsføringsorganisasjon (NSSM) understreker at all næringsvirksomhet tar samtlige smitteverntiltak på største alvor, men at vi i beste mening ikke må «helle barnet ut med badevannet» i iveren etter å beskytte samfunnet.