M/Tr. Antares» på sjøprøver. Foto: SIMEK/Oskar Osmundsen

«Antares» – tråler fra Simek

Simek AS har mangeårig erfaring med bygging av store og avanserte fiskebåter. M/Tr. «Antares» er verftets bnr. 132 og ble overlevert rederiet Antares Fishing Company Whalsay Ltd. onsdag den 7. desember 2016.

Dette er det første fiskefartøyet Simek har bygget siden levering av «Lunar Bow» i 2008. I 2017 følger levering av bnr. 134, en 55 meter lang kombinert line-/garnbåt til det norske rederiet Veidar AS i Ålesund og i 2018 leveres bnr. 135 som er en 82 meter lang fabrikktråler til selskapet Sealord på New Zealand.

M/Tr. «Antares» er en pelagisk tråler av ST-125 design og klasset i DNV GL med notasjonene +1A1, E0, Fishing Vessel.

Fremdriftsanlegget er et dieselelektrisk maskineri bestående bl.a. av en 12-syl. dieselmotor med ytelse 6600 kW koblet til et CCP propellanlegg med diam. 4000 mm, reduksjonsgir med PTO og én PTI på 1800 kW, samt flytende frekvensløsning.

Nybygget har en loa på 75,40 m, lengde pp på 67,20 m og største bredde 15,00 meter.

M/S "Aqua Fighter" overlevert til Nærøysund Aquaservice AS fra Salthammer Båtbyggeri AS. Foto: Verftet

«Aqua Fighter» – arbeidsbåt fra Salthammer Båtbyggeri

Salthammer båtbyggeri AS overleverte onsdag 9. november 2021 ‘’Aqua Fighter’’ til Nærøysund Aquaservice AS. Kontrakten ble signert i juni 2020 og fartøyet er bygget i sin helhet på verftet på Vestnes.

Fartøyet ‘’Aqua Fighter’’ er første bygget levert til Nærøysund Aquaservice AS. Designet er fra Tomra Engineering AS, type CoastCat15W, med en største lengde på 14,90 meter og en bredde på 12,00 meter. Nybygget er utrustet med moderne innredning, 40 + 10 tonns dekksvinsj, capstaner, twister, to store kraner og et ryddig arbeidsdekk.

– Det har vært en glede å bygge og nå levere denne pluggen av en arbeidsbåt til Nærøysund Aquaservice AS, uttaler Lasse Stokkeland, daglig leder ved verftet. – Dette er det verktøy rederiet og mannskapet skal leve og arbeide med i mange år framover og vi forstår hvor viktig det er at båten er komfortabel, praktisk og driftssikker. Vi håper vi har levd opp til forventningene og ønsker båt og mannskap lykke!

Fartøyet blir NAS sitt fartøy nr. 10, hvor alle fartøy er i drift i dag. Selskapet er optimistisk for fremtiden og ser for seg at kraftige servicebåter med kraftig utstyr er en del av veien videre for næringen. – Disse fartøyene, i kombinasjon med vårt mannskap sin lange erfaring og kompetanse, gjør at vi er godt rustet for utviklingen i sjømatnæringen. Fartøy og utstyr styrker også NAS som en maritim entreprenør, sier daglig leder i NAS Brynjar Karlsen

Nærøysund Aquaservice AS ble etablert i 2003 av Brynjar Karlsen, og har oppdrettskonsernet Sinkaberg Hansen AS på eiersiden. NAS leverer alle typer servicetjenester, og «Aqua Fighter» vil være et godt tilskudd til båtparken, slik at man fortsatt kan levere gode og tilpassede tjenester til NAS sine kunder i Midt Norge. Daglig Leder i NAS er meget godt fornøyd med Salthammer Båtbyggeri, Tomra Engineering og hele byggeprosessen, og det ferdige produktet svarer så absolutt til forventningene.

Salthammer Båtbyggeri AS er Norges eldste verft, startet i 1896, og med flere kontrakter på nye fartøy i ordreboken, og faste gode kunder innen stålkonstruksjoner er Salthammer Båtbyggeri AS rigget for en fortsatt positiv utvikling i årene som kommer.

FMV 238 "Aqua King" ble levert Aqua Service AS, Fosen den 26. mars 2018. Foto: Verftet

«Aqua King» – levert fra Fitjar Mek. Verksted

Fitjar Mek. Verksted har til nå i år levert to kraftige arbeidskatamaraner av typen HFMV W 15 Sørfonn, hhv. 23. februar og 26. mars 2018.

Det var FMV 236, «Emilie», som i februar ble levert til Finnsnes Dykk og Anleggservice AS ( FDA). Dette er søsterskip til FMV 234 «Hans» som ble overlevert i fjor.

Fitjar Mek. Verksted er stolte over å levere båter som er bygget komplett i Norge, slik som den kraftige arbeidskatamaranen «Emilie». Den neste arbeidsbåten ut Fitjarviko i 2018 var FMV 238 «Aqua King» til Aqua Seawork AS, Fosen. Design og komplett bygging er gjennomført på Fitjar i løpet av seks måneder og overlevering skjedde 26. mars.

Du kan lese mer om disse båtene her.

M/Tr. "Berlin" ved utrustingskaien til Vard Brattvaag. Foto: VARD/Kristin Støylen

«Berlin» – hekktråler fra Vard Brattvaag

Byggenummer 931, M/Tr. «Berlin», ble kontrahert ved VARD i april 2022 og overlevert fra Vard Brattvaag den 27. februar 2024.

Kontrakten gjaldt design og bygging av en hekktråler for Deutsche Fischfang-Union GmbH & Co. KG. Designen er VARD 8 03 og er utviklet for å møte de siste kravene til fiskehelse, effektivitet og miljøvennlig drift.

Adm.dir. i Vard Group Albert Maestrini uttalte i forbindelse med overleveringen at han var henrykt over å kunngjøre den vellykkede leveringen til DFFU. – Jeg vil takke det bemerkelsesverdige teamet i VARD for å navigere utfordringer sammen og levere fartøyet med presisjon, sa Maestrini.

Baldvin Thorsteinsson, adm.dir. i DFFU, omtalte «Berlin» som sentral for DFFU og påpekte at en betydelig endring med dette nye fartøyet er dets rekefangst- og prosesseringsevne som utvider porteføljen av produkter produsert om bord.

Hoveddata:

Loa. – 84,00 meter

Bredde – 16,70 meter

Maks. dypgående: 6,85 meter

 

 

M/S "Brennsund" er bnr. 173 fra Moen Marin. Foto: Verftet

”Brennsund” – NabCat fra Moen Marin

Nybygget var utstilt på Aqua Nor messen i Trondheim og ble overlevert Folden Akva den 18. august 2017. Fartøyet er Moen Marin AS sitt byggenummer 173 og har typebetegnelsen NabCat 1499.

Moen Marin har opparbeidet seg et solid ry med sine ettskrogs servicefartøyer og katamaraner. Ombord i ”Brennsund” sørger to fremdriftsmotorer på til sammen 1000 hk og to sidepropellere for gode manøvreringsegenskaper. Fartøyet er utviklet for å håndtere en variert oppdragsmengde så som vask av nøter, ringer og fortøyninger, slepeoppdrag, fortøyningsarbeider, skifte av not og luseskjørt m.m.

Båten er velbygget med betydelig krankapasitet, omfattende elektronisk utstyr, helisolert maskinrom, helkledde innvendige rekker og helsveisede spant. Det er montert alarmsystemer for vanninntrenging og brann. NabCat 1499 er utrustet med to redningsflåter for seks personer.

Hoveddata er oppgitt til lengde 14,98 meter, bredde 10,00 meter med lugarkapasitet for fem personer. Kapasiteten for drivstoff er 6 m3 med lagertanker på 6 m3. Ferskvannstanken er på 3 m3.

«C-Warrior» levert fra Simek AS

Opprinnelig kontrahert av Fletcher Shipping ble PSVen, som er verftets byggenr. 133, i stedet overlevert til registrert eier 4K+3GP, for an behalf of Duh Boats 2 Partnership C.V.

Overlevering fant sted 24. juni 2015 med Galliano Marine Service L.L.C. som manager.

Fartøyet er langt på vei identisk med “C-Viking” som verftet leverte til Edison i 2012, og dette er altså skip nr. 2 av UT 755 LC fra Simek. Den nye eieren oppgraderte imidlertid skipet med FiFi I og Standby notasjoner.

M/S «C-WARRIOR» er bygget til DNV GL klasse ✠1A1, Fire fighter(I), Standby vessel, BIS, Clean, COMF(V-3), DK(+), DYNPOS(AUTR), E0, HL(2.8), OILREC, SF. TMON. Hun fører Vanuatu flagg med Port Vila som hjemmehavn og har følgende hoveddata: Lengde o.a. 76,60 meter, lengde b.p.p.  68,20 meter og bredde 16,00 meter. Dødvekt er oppgitt til ca. 3225 tonn.

Salthammer Båtbyggeri AS er Norges eldste verft, startet i 1896 og med flere kontrakter på nye fartøy i ordreboken, og faste gode kunder innen stålkonstruksjoner, er Salthammer Båtbyggeri AS rigget for en fortsatt positiv utvikling i årene som kommer.

«Charlie Knight» – servicebåt fra Salthammer til Skottland

Salthammer Båtbyggeri AS (SHB) overleverte fredag 29. september 2023 servicebåten «Charlie Knight» til Inverlussa Marine Services, Skottland.

Fartøyet er det første bygget levert til Inverlussa Marine Services fra SHB og den første service båten som Salthammer har leverte til utenlandsk kunde.

Kontrakten ble signert i desember 2022 og fartøyet, som er bygget i sin helhet ved verftet på Vestnes, er en CoastCat18 designet av Tomra Engineering AS. Største lengde er 18,50 meter og bredden er 12,00 meter. Nybygget er utrustet med blant annet batteri, innredning for fire personer, 40 tonns dekksvinsj, 5 tonns capstan, tauepinner, store kraner og et arbeidsdekk på 110 m2.

Inverlussa er et av Skottlands største tilbydere av servicebåt-tjenester til aquakultur og fornybar energi. Selskapet, som er et familieeid rederi, har stort fokus på sikkerhet og kvalitet i så vel fartøy som i operasjoner.

– At Inverlussa valgte Norge med Tomra Engineering til å designe og Salthammer til å produsere og levere det som nå blir det en av de mest fleksible og sterkeste servicebåtene i Skottland, viser den posisjon vi og Norge har som produsent av slike fartøy, sier Lasse Stokkeland, daglig leder ved verftet, i forbindelse med overleveringen.

– Dette er det første fartøyet vi leverer til Inverlussa, og det har vært en stor glede og et stort ansvar å få lov til å bygge og levere «Charlie Knight», forteller Per Svein Moland, prosjektleder ved verftet. – Dette er et verktøy rederiet og mannskapet skal leve av og arbeide med i mange år fremover og vi forstår hvor viktig det er at båten er komfortabel, praktisk og driftssikker. Vi håper vi har levd opp til forventningene og ønsker båt og mannskap lykke til!

 

 

Fangsten blir pumpet ombord på styrbord side midtskips og lagres i ni RSW tanker.

«Don Ole» levert fra Fitjar Mek. Verksted

Snurperen «Don Ole» ble levert som byggenr. 37 fra Fitjar Mek. Verksted AS til Austral Group S.A.A. i Peru i desember 2015.

Fartøyet er designet av Heimli Ship Design og FMV i samarbeid med rederiet og har typebetegnelsen HFMV PS60 AUSTRAL. Da kontrakten ble inngått, ble det opplyst at fartøyet ville bli tilpasset peruvianske forhold og fiskerier. FMV hadde da arbeidet med prosjektet i ca. 2,5 år. Rederiet er majoritetseiet av Austevoll Seafood og er et fullintegrert fiskeriselskap med en egen flåte på 22 fartøyer og 11 fabrikker i Peru (fiskemel, fiskeolje, hermetiserte/emballerte produkter). Austevoll Seafood Group opererer p.t. 28 fiskefartøyer.

M/S «Don Ole» fører peruviansk flagg og har Callao som hjemstedshavn. Fartøyet er bygget til klasse i DNV GL ✠1A1, Fishing Vessel og har følgende hoveddata: Lengde o.a. 60,50 meter, lengde b.p.p. 55,35 meter og bredde 12,61 meter. Dødvekten er oppgitt til ca. 1500 tonn.

Dagens «Dr. Fridtjof Nansen» - nye «Kristine Bonnevie» - fotografert ved Båtbygg sitt anlegg på Raudeberg, før oppstart av skrogarbeidene. Foto: Båtbygg AS

«Dr. Fridtjof Nansen» ombygget ved Baatbygg AS

Båtbygg AS på Raudeberg har utført omfattende ombyggingsarbeider av de to forskningsskipene «Dr. Fridtjof Nansen» og «Johan Hjort». Oppdragsgiver er Havforskningsinstituttet.

Førstnevnte ombygges fra operasjon i tropiske farvann til å bli et fartøy for arktiske strøk. I tillegg er det avtalt en del variasjonsarbeider i forhold til opprinnelig kontrakt, bl.a. monteres DP, hekktruster fra Scana Propulsion, to vinsjer fra Z-Marine for hhv. kabel og wire, ny galge mellom tromlene og A-ramme på hekken. Noe innrednings- og stålarbeider tilkommer også.

Etter ombygging ble skipet omdøpt til M/S «Kristine Bonnevie».

M/S «Johan Hjort» er ventet til verftet andre uken i november 2016. Da skal fremdriftsmaskineriet skiftes ut med et batteri hybridanlegg. – Dette arbeidet omfatter hovedmotor, gir og propell. Det er en omfattende løsning oppdragsgiver har valgt. Arbeidet skal være ferdigstilt i løpet av februar måned 2017, sa salgs- og prosjektsjef Kenneth Sekkingstad.

M/S "Emma Kristine", byggenummer 143, er det 5. fartøyet GMV leverer til Salaks. Foto: Verftet

«Emma Kristine» – katamaran fra Grovfjord Mek. Verksted AS

Arbeidskatamaranen «Emma Kristine» på 14,99 x 10,40 meter ble levert fra Grovfjord Mek. verksted AS til Salaks AS på tampen av januar 2018. Fartøyet er byggenummer 143 fra verftet.

Grovfjord Mek. Verksted AS er blant Norges største produsenter av arbeidsbåter i aluminium og er lokalisert i Grovfjord i Sør-Troms. Siden tusenårsskiftet har verftet levert mer enn 120 båter til oppdrettsnæringen alene.

M/S «Emma Kristine» er en stor servicekatamaran på 14,99 x 10,40 meter utrustet med to kraner på hhv. 65 og 23,5 tonnmeter, vinsj på 32 tonn samt tre capstaner på hhv. 5 og 3 tonn. Øvrig dekksutrusting er hekkrullenhet med hydrauliske andøvere samt haikjeft og skiveholder på skinne.

Designet karakteriseres ellers av et romslig rorhus med kontor, pentry og sittegruppe, samt stort dekkshus med verksted/tørkerom, tre lugarer hvorav to med dusj/toalett og stor bysse/messe. Fremdriften besørges at 2 stk. dieselmotorer som hver yter 500 hk v/1800 o/min.

«Engeløy» – levert fra Grovfjord Mek. Verksted AS

Grovfjord Mek. Verksted AS overleverte 18. oktober 2018 sitt byggenr. 145, M/S «Engeløy», til Cermaq Norway AS. Båten omtales som Norges mest avanserte servicekatamaran.

Nybygget er en stor servicekatamaran i aluminium med hoveddimensjoner 25,50 x 12,00 meter, og er utstyrt med 3 stk. kraner på hhv. 150, 50 og 12 tonnmeter, 4 stk. vinsjer på 80 tonn og 3 stk. på 20 tonn, 4 stk. capstans på hhv. 5 og 3 x 3 tonn, haikjeft, hydrauliske andøvere og hekkrull samt et skiveholdersystem. M/S «Engeløy» er arrangert med romslig rorhus med 2 stk. manøverposisjoner, kontor, pentry og sittegruppe. I tillegg et stort dekkshus som inneholder stor messe, bysse, tre lugarer, dusj/toalett, to garderober, ROV-garasje/verksted samt tørkerom. Under dekk er det en dobbellugar med dusj/toalett, samt et stort lasterom på nær 40 m3 i hvert skrog. Brennolje- og ferskvannkapasiteten er på hele 55.000 og 28.000 liter.

Dieselelektrisk fremdrift

Båten har dieselelektrisk fremdrift med 3 stk. generatorer, hver på 430 kWe (3 x 690VAC/50 Hz) i tillegg til et havneaggregat på 64 kVA, 2 stk. vribare propellere i dyse, 2 stk. elektromotorer, gir og frekvensomformere. I tillegg har båten et ballasteringssystem hvor det er lagt stor vekt på valg av løsninger for forenklet renhold.

– Mange av Cermaq sine ønsker og krav har vært utfordrende for oss å løse, men i fellesskap har vi kommet frem til gode løsninger, forteller Bård Meek-Hansen, adm.dir. ved Grovfjord Mek. Verksted AS og nevner lasterom i hvert skrog som eksempler på dette. – Vi kjenner ikke til at det har vært levert en servicekatamaran med lasterom tidligere, med de utfordringer det skaper med hensyn til plassering av utstyr ombord.

Betjener Cermaq sine lokaliteter i Nordland

Cermaq skal bruke fartøyet i ulike operasjoner som fortøyningsarbeid, lusebekjempelse, slepeoppdrag og diverse merdearbeider på Cermaq sine lokaliteter i Nordland. – Vi investerer mye i utvikling og oppgradering av produksjonen, og vi gjør store innkjøp fra lokale leverandører, sier Frode Holmvåg, leder sjø Nordland i Cermaq.- M/S «Engeløy» er det fjerde fartøyet Grovfjord Mek. Verksted AS leverer til Cermaq, forklarer Meek-Hansen og forteller at GMV også har to lokalitetsbåter (bnr. 151 og 152) for snarlig levering.

Det er store dimensjoner over nybygget fra GMV til Cermaq. Foto: Verftet

Grovfjord Mek. Verksted AS er Norges største produsent av arbeidsbåter i aluminium og er lokalisert i Grovfjord i Sør-Troms. Siden år 2000 har GMV levert nær 110 båter til oppdrettsnæringen, til kunder over hele landet.

M/S «Engeløy»: Hele fartøyet er preget av høy standard. Foto: Verftet

Byggenr. 167, M/S "Erling Jarl", er nå overlevert eierselskapet Prophylaxia. Foto: Moen Marin

«Erling Jarl» – NabCat fra Moen Marin

Byggnummer 167 har forlatt verftet til Moen Marin AS på Kolvereid. Fartøyet ble overlevert eierselskapet den 12. juni 2017 og er Prophylaxia AS sitt første fartøy fra Moen Marin.

Gründer-selskapet Prophylaxia AS, som holder til i Vikebukt i Vestnes kommune, jobber med avansert bioteknologi for å løse utfordringer i oppdrettsnæringen. Nå har selskapet gått til innkjøp av en NabCat fra Moen Marin – en av Norgess ledende leverandør av servicefartøyer til havbruksnæringen.

NabCat’en «Erling Jarl» måler 13,5 ganger 7,5 meter og er utstyrt med to stk. Nogva Scania-motorer. En samlet motoreffekt på 760 hestekrefter sørger for god framdrift. Dette, i kombinasjon med Nogva gir, vribart propellanlegg, samt Sleipner baugpropell gir fartøyet kraft, presisjon og fleksibilitet ved varierte operasjoner. Bunkerskapasiteten er på 4 m3, mens kap. for ferskvann er på 2 m3. Fartøyet gjør ca. 15 knop.

«Erling Jarl» har i likhet med andre NabCat-fartøyer fra Moen Marin et stort, godt og sentralt arbeidsdekk. Der finner du en radiostyrt Palfinger-kran på solide 32 tonnmeter, samt tre og fem tonns capstaner.

NØKKELTALL «ERLING JARL»

  • Lengde: 13,50 meter
  • Bredde: 7,50 meter
  • Drivstofftanker: 4m3
  • Ferskvannstank: 2m3
  • Motor: 2 x 380 hk Nogva Scania
  • Gir: 2 x Nogva HC168
  • Propellanlegg: 2 x Nogva 4 bladet vribart anlegg
  • Generator: 15 kW Nanni QLS22T
  • Kran: Palfinger 32080(M)D
  • Capstaner: Adria Winch 3T og 5T
  • Navigasjon: Furuno
  • Brannslukking i maskinrom: Inergen
  • Fart: ca. 15 knop
  • Byggnr: 167
  • dato: 12/06/2017

ERLING JARL er også utrustet med et tre-fas aggregat med en effekt på 15 kW, systemer for deteksjon og alarmering ved brann og vanninntrenging, Inergen brannslukking i maskinrom og to redningsflåter.

 

M/S "Færøysund" - nok et AAS 3002 ASTDE-Hybrid design levert fra Aas Mek. Verksted AS. Foto: Verftet

«Færøysund» levert fra Aas Mek. Verksted

Rederiet Færøy AS tok den 16. september 2021 levering av byggenr. 206 fra Aas Mek. Verksted AS. Nybygget er en brønnbåt av verftets eget design, AAS 3002 STDE-Hybrid.

Færøy AS, som mottar nybygget, er hjemmehørende på Herøy utenfor Sandnessjøen i Helgeland og har også tidligere fått levert brønnbåten «Steinar Olaisen» fra Aas Mek. Verksted AS. Etter levering gikk fartøyet til Helgeland/Salten og inn på langsiktig kontrakt for Nova Sea AS og Salten Aqua AS, samt en del samarbeidende oppdrettere.

Lengde oa er 76,96 meter, bredde 17,80 meter og dybde i riss på 5,90 meter. Lasteromkapasiteten på dette designet er 3000 m3. Servicefart er oppgitt til 13 knop.

Bilde fra sjøprøvene.

ARRANGEMENT

Nybygget er av verftets eget design av typen AAS 3002 STDE-Hybrid, med en lastekapasitet på 3000 m3, og er et fartøy som er utrustet for å tilfredsstille strenge miljøkrav. Båten har diesel-elektrisk fremdrift og ESS-batteri anlegg for hybrid drift, samt utstyr for å kunne koble seg på de nye landstrøm-anleggene.

ESS-Batteripakken blir brukt for å ta belastningstoppene under drift for å redusere antall generatorer i drift og dermed redusere drivstoff forbruket betydelig. Båten kan ligge til kai uten bruk av generator i kortere eller lengre perioder avhengig av landstrøm-kapasiteten i havnene, og som også reduserer støyutslipp til omgivelsene. Båten er videre utstyrt med eksos renseanlegg, som gir 90 prosent reduksjon i utslipp av NOx.

Nybygget har en lastekapasitet på 3000 m3 fordelt på to lastetanker og er spesielt designet for lukket transport med RSW kjøling, lavt dypgående for smolt transport og dewatering system for ferskvanns behandling av fisken.

Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent eller lukket system på en sikker og skånsom måte, null utslipp under lukket transport med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filter system for rensing av vann, UV behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske og desinfisering anlegg, overvåking, regulering og logging av vann parameter.  Nybygget er også arrangert med eget sorteringsrom med direkte sortering av fisken ved undertrykks lasting.

INNREDNING

Båten er arrangert med innredning for 12 personer og topp utstyrt messe, salong, bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, garderober, kino og trimrom.

Nybygget holder høy standard. Foto: Verftet

Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

ELEKTRONISK UTSTYR

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart.

Nybygget er i tillegg utstyrt med Dynamisk posisjonsanlegg (DP) fra Brunvoll, med tanke på lasting og lossing av havmerder o.l., der fartøyet ligger med fast avstand til merdanlegget uten å fortøye og berøre anlegget.

LASTEARRANGEMENT

Lasterom volumet er på 3000 m3 som gir en kapasitet på føring av 400-500 tonn levende fisk, avhengig av størrelse og temperaturer. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, som er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem.

Nybygget er designet for å trykk-losse til merd eller direkte til anlegg på land, til sortering, splitting o.l., uten bruk av vakuum pumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med stor kapasitet for avgassing av vannet i brønnene med 4 stk. CO2 luftere, oksygen og Ozon produksjonsanlegg for regulering av O2 nivå i vannet under transport og Ozon behandling ifm. desinfisering av lasterom og tilknyttede system.

Nybygget er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for rensing av vannet ifm UV behandling. Laste/losse systemet er arrangert med avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing.

Alt avløpsvann kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. Dette samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing.

Båten er utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system med kapasitet på 2200 kw og som gir en senkning av temperaturen på ca. 1.2 gr. C pr time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well Controll for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l. i forbindelse med lasting langs merdene.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash».  Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

DEKKSUTSTYR

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk. Det er i tillegg montert kapstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, samt ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert sorteringsmaskin fra MMC First Process, Aqua Scan fisketellere og smolttellere fra WingTech.

MASKINERI

Fremdriftsanlegget er et diesel-elektrisk hybrid system med 2 stk. 1000 kW PM-elektriske motorer som er tilkoplet et Brunvoll gear og propellanlegg, og som forsynes fra 4 stk. CAT generatorsett, på totalt 5244 bkW, samt et ESS-batterianlegg med kap. på 650 kW, som benyttes til «peak shaving», strømforsyning ved anløp i havner m.m.

I tillegg er det montert et nødstrøms aggregat type Nogva Scania type DI 13 075 M på 374 kW ved 1800 o/min. For best mulig manøvrering er det montert 2 stk. Brunvoll sidepropell akter og 1 stk. baug propell. Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designbenevnelsen er NC90.

«Fanøyvåg» levert fra Stadyard

Garnbåt «Fanøyvåg» ble levert fra Stadyard AS til rederiet Fanøyvåg AS i Batalden i desember 2015.

Nybygget har Stadyard sitt byggenr. 38 og har følgende hoveddata: Lengde oa 27,97 meter, lengde bpp 23,65 meter og bredde 8,50 meter. Fartøyet er arrangert med komplett fabrikk og fryseri med to platefrysere som har innfrysingskapasitet 12 tonn/døgn. Lastekapasitet i to separate fryserom er på 246 m3.

Akter i garnbinge er det montert to garngreieapparat, og forut på shelterdekk er montert garnhaler. Fartøyet er også utstyrt med foiler/finner på begge sider av bulb-baugen for å redusere stampebevegelser og dermed forbedre arbeidsforholdene ombord i dårlig vær.

Fartøyet er innredet for et mannskap på 11 personer med med en enkeltlugar (skipperlugar) og fem dobbeltlugarer. Total bemanning er 16 personer fordelt på to skift.

M/S «FANØYVÅG» er utstyrt med en Cummins KTA38-M hovedmotor med ytelse på 746 kW v/1800 rpm som er koblet til Heimdal HG360SF reduksjonsgear og Heimdal 4T450/160-2100HS propeller med vingediameter på 2100 mm.

Søsterfartøyene "FDA FINN" og "FDA ASTRI" ved kai på Salthammer Båtbyggeri AS.

«FDA FINN» – servicebåt fra Salthammer

Salthammer Båtbyggeri AS overleverte mandag 12. april 2022 M/S ‘’FDA FINN’’ til Finnsnes Dykk & Anleggservice AS.

Fartøyet «FDA FINN» er det andre bygget levert til FDA som har ytterligere 1. fartøy under bygging hos Salthammer. «FDA FINN» er identisk med «FDA ASTRI» som ble overlevert rederiet for 10 måneder siden. Kontrakten ble signert i desember 2020 og fartøyet som er bygget i sin helhet på verftet på Vestnes er en CoastCat25W, Designet av Tomra Engineering AS, med en største lengde på 24,80 meter og en bredde på 13,00 meter. Fartøyet er utrustet med blant annet innredning for 5 personer, 80 t dekksvinsj, 5 tonns capstan, tauepinner, store kraner og et arbeidsdekk på 175 m2.

– Helt siden første kontakt har det vært en stor glede og fornøyelse å jobbe sammen med Finnsnes Dykk & Anleggservice AS og være med på å realisere reders ønske om å skape de råeste servicebåtene, sa daglig leder ved Salthammer, Lasse Stokkeland, i forbindelse med overleveringen.

– «FDA ASTRI» la listen høyt og «FDA FINN» hever den enda litt, uttalte Lasse Stokkeland. – Dette er det verktøy rederiet og mannskapet skal leve og arbeide med i mange år framover og vi forstår hvor viktig det er at båten er komfortabel, praktisk og driftssikker. Vi håper vi har levd opp til forventningene og ønsker båt og mannskap lykke!

– Fartøyet blir FDA AS sitt fartøy nr. 12, hvorav 6 fartøy er i drift i dag. Selskapet er optimistisk for fremtiden og ser for seg at kraftige servicebåter med kraftig utstyr er veien videre for næringen. Disse fartøyene, i kombinasjon med vårt mannskap sin lange erfaring og kompetanse, gjør at vi er godt rustet for utviklingen i sjømatnæringen. Fartøy og utstyr styrker også FDA AS som en maritim entreprenør, sa daglig leder i FDA Keneth Larsen

Finnsnes Dykk & Anleggservice AS ble etablert i 2002 av Keneth Larsen, og er en maritim entreprenør som leverer dykkertjenester og servicebåttjenester til havbruksnæringen, entreprenører og det offentlige i Nord-Norge.

Salthammer Båtbyggeri AS er Norges eldste verft, startet i 1896, og med flere kontrakter på nye fartøy i ordreboken, og faste gode kunder innen stålkonstruksjoner er Salthammer Båtbyggeri AS rigget for en fortsatt positiv utvikling i årene som kommer.

«FDA FINN» er byggenummer 148 fra Salthammer Båtbyggeri AS, Norges eldste skipsverft.

 Tekniske spesifikasjoner:

Design: CoastCat 25W -Tomra Engineering AS

Maskineri: 2 x 500hk Scania DI16

Kraner: 1 x Effer Marine Crane 175000 4SL, 1 x SHM Crane model 90-6

Vinsj: 80 tonn og 30 tonn.

Lastedekk: 175 m²

Dekksutstyr: SHM plateholder, taulås, haikjeft, tauepinner.

Klasset for Europeisk fartsområde.

 

 

 

«Fiskebas» levert fra Vaagland Båtbyggeri AS

Fiskebas AS, Florø overtok fiskefartøyet M/S «FISKEBAS» fra Vaagland Båtbyggeri AS, Vågland den 30. januar 2014 som verftets byggenummer 145.

Nybygget har designbetegnelse NVC 317 og skal drive pelagisk fiske og er rigget for not. For å oppnå gunstig driftsøkonomi og miljøprofil er fartøyet arrangert med et hybrid fremdriftssystem, basert på hybrid akselgenerator (HSG) fra Rolls-Royce. Det betyr at man kan operere både dieselelektrisk og dieselmekanisk, eller en kombinasjon av begge deler.

Lasteromskapasiteten er på 1550 m3, og rommene er konstruert med tanke på optimal føring av last i RSW-kjøletanker. Fartøyet er dobbelsertifisert som både fiske- og lastefartøy og har klasse i DNV ✠1A1, Fishing Vessel med følgende hovedddata: Lengde oa 64,20 meter, lengde bpp 55,40 meter og bredde 14,00 meter. RSW kapasiteten er 1550 m3.

Det er lagt stor vekt på bo- og arbeidsmiljø for et mannskap på 12, med blant annet enmannslugarer med egne dusj/toalett, romslig messe/salong med egen spiseavdeling, filmrom, treningsrom og badstu.

M/S "Fjordjarl" ble levert fra Oma Baatbyggeri AS til Norled AS den 24. mars 2020. Foto: Verftet

«Fjordjarl» – levert fra Oma Baatbyggeri AS

Oma Baatbyggeri AS på Stord overleverte den 24. mars 2020 sitt byggenummer 543, M/S «Fjordjarl», til Norled AS. Dermed er alle de tre passasjerkatamaranene som rederiet kontraherte en bloc i 2018 nå levert til Norled.

Oma Baatbygeri AS og Norled AS signerte kontrakt for bygging av tre 39-meter lange passasjerkatamaraner med kapasitet for 296 passasjerer i 2018. Den første av disse, M/S “Fjorddronningen”, ble levert til Norled den 15. oktober i fjor, mens “Fjordprinsen” ble levert den 10. desember og satt i drift 1. januar 2020. Med levering av “Fjordjarl” den 24. mars 2020 har Norled nå mottatt alle de tre fartøyene. Båtene trafikkerer i Troms, i ruten mellom Tromsø, Finnsnes og Harstad.

Båttypen har en utforming og er utrustet med fremdriftsmaskineri som vil gi ytterligere reduksjon i energiforbruk. Med disse nybyggene bekrefter Oma Baatbyggeri sin ledende posisjon når det gjelder lavt brennoljeforbruk, lav støy og høy passasjerkomfort. Universell utforming kombinert med svært gode sjøegenskaper ivaretar komforten for passasjerene. Det er videre lagt meget godt til rette for at passasjerer med funksjonshemninger skal kunne ferdes enklest mulig ombord.

M/S "Fjordprinsen" er byggenummer 542 fra Oma Baatbyggeri AS.

«Fjordprinsen» – passasjerkatamaran fra Oma

Oma Baatbyggeri AS på Stord overleverte den 10. desember 2019 sitt bygg nummer 542, M/S «Fjordprinsen», til Norled.

Oma Baatbyggeri AS og Norled AS signerte kontrakt for tre stk. 39 meter lange passasjerkatamaraner med kapasitet for 296 passasjerer i 2018. M/S «Fjorddronningen», den første av de tre søsterskipene, ble levert til Norled AS den 15. oktober, mens «Fjordprinsen» ble levert den 10. desember. Begge fartøyene skal settes i drift fra 1. januar 2020 og da i Troms, i ruta mellom Tromsø, Finnsnes og Harstad. Det siste fartøyet leveres i mars 2020.

Oma sine passasjerkatamaraner er anerkjent blant landets hurtigbåtrederier.

Båttypen er en videreutvikling av de anerkjente Oma Passasjerkatamaranene som verftet har levert mange av til forskjellige norske rederier. Disse nybyggene har en utforming og er utrustet med fremdriftsmaskineri som vil gi ytterlig reduksjon i energiforbruk. Med overleveringen av «Fjordprinsen» bekrefter Oma Baatbyggeri sin ledende posisjon når det gjelder lavt brennoljeforbruk, lav støy og høy passasjerkomfort. Universell utforming kombinert med svært gode sjøegenskaper, ivaretar komforten for passasjerene. Det er videre lagt meget godt til rette for at passasjerer med funksjonshemninger skal kunne ferdes enklest mulig ombord.

Norled styrker posisjonen som et av verdens største hurtigbåtrederier.

I mai 2018 ble det klart at Norled vant den store anbudskontrakten for hurtigbåtforbindelsen mellom Harstad og Tromsø fra 2020 til 2030. Med dette befestet Norled posisjonen som det klart største hurtigbåtselskapet i Norge. Samtidig er Norled nå verdens femte største hurtigbåtoperatør, og den aktøren som driver mye av teknologiutviklingen innen bransjen. Selskapet er også ledende innenfor fjordturisme og ser et stort potensial for ytterligere utvikling av turismesektoren i Nord-Norge.

– Vår ambisjon er å være en pådriver for ny og miljøvennlig teknologi, sier viseadministrerende direktør Lars Jacob Engelsen. Samarbeidet innenfor det maritime teknologiklusteret i Norge er helt spesielt, og ligner på mange måter på de fremste teknologimiljøene man finner verden, med høy tillit og høy fleksibilitet på samme tid. – Vi har arbeidet tett med Oma Baatbyggeri i mange år, og vet at verftet bygger fartøy som er solide, topp moderne og som gir gode reiseopplevelser.

Daglig leder Gunnar Jan Oma ved byggeverftet er svært fornøyd med det gode samarbeidet med rederiet og glad for at verftet leverer kvalitetsprodukter til Norled.

Oma Baatbyggeri leverer anerkjente og pålitelige hurtigbåter.

 

Foto: Verftet

FMV51 «VOLT Harvest III» – levert fra Fitjar Mek.

Ved Fitjar Mek. Verksted AS er man stolt over at fartøyet er bygget 100 prosent lokalt.

Fartøyet av designet P42-500 er 42,70 meter langt og har en bredde på 10,20 meter. Dette er den 10. bløggebåten designet og bygd på Fitjar Mekaniske Verksted AS på ca. fire år.

Av disse er ni bygget komplett på Fitjar. Dette gir god prosjektgjennomføring, sikrere innføring av det siste innen teknologi («custom made, linking artistry with industry») og høy kvalitet i arbeidsutførelser.

Fiskevelferd og lavt klimaavtrykk

M/S «VOLT Harvest III» har slaktekapasitet på over 100 tonn/time og kan frakte knappe 400 tonn bløgget fisk. Båten har elektro-bedøvere og fire robot-bløggelinjer, noe som gir god fiskevelferd og høy kvalitet.

Fartøyet er utrustet med hybrid elektrisk fremdriftssystem. Batteripakken er på ca. 850 kWh, og om bord er det også et anvendelig landstrømanlegg. Fremdriftssystem og optimalisert skrogform sikrer lavt klimaavtrykk. Fartøyet kan blant annet seile eller drive bløggeoperasjoner med kun batteridrift i flere timer.

Fartøy nr. 3 til Volt Service AS

Dette er det 3. fartøyet FMV leverer til Volt Service AS. FMV50 «VOLT Harvest II» (HFMV P38-400 design) ble levert i november 2021 og FMV53 «VOLT Harvest I» (HFMV P28-200 design) i januar 2022. Disse fartøyene har alle satt ny standard for bløggebåter i Norge.

 

På prøvetur ved Leirvik på Stord. Foto: Magne Langåker

«FOB SWATH 10» – fra Oma Baatbyggeri

Oma Baatbyggeri AS leverte tirsdag 9. november 2021 sitt nybygg nummer 545 «FOB SWATH 10» til det danske rederiet Offshore Windservice A/S.

– Oma Baatbyggeri AS og Offshore Windservice A/S signerte kontrakten for den 32 meter lange vindmøllebåten i mai 2019, forteller Gunnar Jan Oma, daglig leder ved Oma Baatbyggeri AS. – Fartøyet er det tredje i rekken av vindmøllebåter type «Crew Transfer Vessel» som er leverte til samme rederi.

Foto: Magne Langåker

Båtene er spesialfartøy for transport av servicepersonell for offshore vindmøller og er konstruert og utviklet i samarbeid med Odfjell Wind AS i Bergen.

Gunnar Jan Oma forteller at fartøyene kan operere i katamaran-modus eller i SWATH-modus (Small Waterline Area Twin Hull). Designet er konstruert for å gi service personell best mulig komfort og sikkerhet.

I katamaran-modus kan båten gå med høy fart, mens rulling og slag er redusert til et minimum på grunn av den store avstanden fra vannlinjenivå og opp til tunell. Dette er kombinert med bruk av et stabiliserende foil-system og gir fartøyet best mulige sjøegenskaper.

I SWATH-modus senkes fartøyet ned ca. 1,5 meter i sjøen for å oppnå reduserte bevegelser i sjøgang. Dette gir en sikker overføring av personell fra fartøy til vindmøller.

Foto: Magne Langåker

– Båtene vil få en servicefart opp mot 35 knop og passasjersertifikat for inntil 55 personer, og skal operere ved offshore vindmølleparker i hele Nordsjøbassenget, sier Gunnar Jan Oma avslutningsvis.

M/S "FOB Swath 8" er levert fra Oma Baatbyggeri A/S og utviklet i nært samarbeid med Odfjell Wind AS i Bergen. Foto: Verftet

«FOB Swath 8» levert fra Oma Baatbyggeri

Med lengde oa 32,50 meter og utrustet med 4 stk. MTU dieselmotorer hver 900 kW ble byggenummer 539, M/S «FOB Swath 8», overlevert fra Oma Baatbyggeri A/S til Odfjell-selskapet Offshore Windservice A/S, Thyborön den 20. september 2018.

Fartøyet er en avansert katamaran utrustet med et interceptor-anlegg og gjør gode 33 knop selv med et passasjerbelegg på 56 personer. Båten går rett i oppdrag med transport av servicepersonell på store offshore vindmøller.

Underskroget kan senkes inntil 1,50 meter (Swath mode) for å øke fartøyets stabilitet og transfer av personell til/fra vindmøllene blir langt mer forutsigbar.

Bruttotonnasjen er oppgitt til 360 (107t net), og fartøyet har kapasitet for 30.000 liter brennolje og 5000 liter ferskvann. «FOB Swath 8» er klasset til DNV GL +1A HSLC Crew E0 RI(dnk) og seiler under dansk flagg.

Hoveddata:

Lengde oa 32,50 meter, lengde vannlinje 29,70 meter, største bredde 11,50 meter, dypg. 5,90 meter, samt draft cat. mode 1,60 meter og draft semi swath mode 1,90 meter med max. draft anchoring 2,95 meter.

Se vessel specification sheet her.

 

 

 

Nybygget "Fosna Amon" leies av Abyss Aqua AS gjennom Moen Ship Management AS. Foto: Moen Marin.

«Fosna Amon» – servicebåt fra Moen Marin

Fartøyet er nybygg nr. 171 fra Moen Marin med leveringsdato 6. september 2017, designet er fra Marin Design AS. Det er Abyss Aqua AS som leier fartøyet gjennom Moen Ship Management AS (MSM).

M/S «Fosna Amon» måler 14,98 x 10,00 meter og oppnår god fremdrift med en samlet motoreffekt på 1000 hk. Arbeidsbåten er også utrustet med systemer for deteksjon og alarmering ved brann og vanninntregning, samt Inergen brannslukking i maskinrom.

AbyssAqua AS er en av Norges ledende leverandører av arbeidsbåt- og servicetjenester til havbruksnæringen. – Vi tilstreber hele tiden å kunne tilby våre kunder operasjoner med moderne og stabile fartøy, og er derfor svært fornøyd med å ha inngått denne leasingavtalen med MSM, sier daglig leder i Abyss Aqua AS, Øystein Kjønhaug, i en kommentar.

 

 

Nybygget er en kraftplugg av et miljøoptimalisert fartøy. Foto: Salthammer Båtbyggeri

«Fosnafjord» – levert fra Salthammer

Salthammer Båtbyggeri AS overleverte mandag 17. oktober 2022 arbeidsbåten ‘‘Fosnafjord’’ til Abyss Midt AS. ‘’Fosnafjord’’ er det 3. nybygget verftet på Vestnes leverer til Abyss som har ytterligere en båt under bygging på Salthammer.

Kontrakten på byggenr. 149 ble signert i desember 2020 og fartøyet, som er bygget i sin helhet på verftet på Vestnes, er en CoastCat25EH, designet av Tomra Engineering AS. Største lengde er 24,80 meter med en bredde på 13,00 meter. Fartøyet er utrustet med innredning for syv personer, 60t dekksvinsj, 5 tonns capstan, tauepinner, store kraner og et arbeidsdekk på 170 m2.

Fartøyet er Salthammer sin første hybride leveranse, og har en stor batteripakke fra ABB. Daglig leder ved verftet, Lasse Stokkeland, forteller at det har vært et tett samarbeid mellom ABB som leverandør av batterisystemet og verft og rederi. – Vi har arbeidet intenst for å levere den beste løsningen i møte med nye krav og forventninger til den grønne omstillingen i oppdrettsnæringen, sier Stokkeland. – Det har vært en glede å bygge og nå levere denne kraftpakken av en arbeidsbåt til Abyss, fortsetter Lasse Stokkeland. – Dette er et verktøy rederiet og mannskapet skal leve og arbeide med i mange år framover og vi forstår hvor viktig det er at båten er komfortabel, praktisk og driftssikker. Vi håper vi har levd opp til forventningene og ønsker båt og mannskap lykke!

Victor Jensen, adm.dir. i Abyss Group, er meget fornøyd med båten. Han opplyser at Abyss i 2022 har anskaffet ni nye båter, deriblant fire nybygg. – Dette er nok den flotteste, sier han. – Fosnafjord er en spesielt kraftig og robust båt, og jeg kjenner ikke til fartøy på denne størrelsen med tilsvarende stabilitet og krankapasitet. Båten er i tillegg fullspekket med utstyr og oppdatert teknologi for å gjøre servicearbeid trygt for mannskapet, effektivt for kunden og bærekraftig for miljøet.

M/S «Fosnafjord» skal rett til Island for å utføre servicearbeid for oppdrettsnæringen der, og skipet døpes ved ankomst der. I mars 2023 får Abyss Group levert ytterligere ett identisk fartøy, som fortrinnsvis skal operere i Norge.

Foto: Salthammer Båtbyggeri AS

M/S "Fosnahav", byggenummer 145 fra Salthammer Båtbyggeri AS. Foto: Verftet

«Fosnahav» – katamaran fra Salthammer

Salthammer Båtbyggeri AS overleverte torsdag 5. november 2020 sitt byggenummer 145, M/S «Fosnahav», til Abyss AS.

M/S «Fosnahav» er bygg nr. 2 levert til serviceselskapet Abyss, som fra før av har 15 fartøy i sin portefølje. M/S «Fosnahav» er en katamaran på 22 x 13 meter og bygget på samme design som «Fosnakongen» som ble levert til Abyss i 2015. Begge fartøyene er designet av Tomra Engineering As.

– Vi er stolte over å få levere enda et fartøy til Abyss, uttaler Lasse Stokkeland, daglig leder ved verftet. – Det er den største tillitserklæringen vi kan få når kundene ønsker å komme tilbake og bygge flere båter hos oss.

Det diskuteres heftig i miljøet om katamaran eller en-skrogs båt er best egnet for oppdrettsservice. – Det er ikke tvil om at katamaraner har suverene egenskaper i arbeidsoperasjonene, og våre båter er i tillegg utrustet med et dynamisk ballasteringsystem som gir uovertruffen stabilitet, uttaler daglig leder i Abyss, Øystein Kjønhaug. – Etter å ha gått flere gang til Island med «Fosnakongen» ser vi også at sjøegenskapene er mer enn gode nok for dette bruket.

«Fosnakongen» sitt unike skrog er solid og trygt i åpent hav med tung og kraftig sjø og har vist seg veldig sjøsterk, sier Kjønhaug. – Vi var derfor ikke i tvil om å bygge ett tilsvarende fartøy.

M/S «Fosnahav» er Abyss sitt fartøy nummer 16. Selskapet er inne i en spennende utvikling hvor man bygger for fremtiden, og det vil komme flere større fartøy.

Salthammer Båtbyggeri AS er Norges eldste verft, startet i 1896, og med flere kontrakter på nye fartøy i ordreboken og faste gode kunder innen stålkonstruksjoner, er Salthammer Båtbyggeri AS rigget for en fortsatt positiv utvikling i årene som kommer.

Tekniske spesifikasjoner:

Design: CostCat 22W -Tomra Engineering AS

Maskineri: 2 x 500 hk Scania DI16

Kraner: 1 x Aukra Crane ADK-80, 180t/m, 1 x Aukra Crane ADK50, 120t/m

Vinsjer: 40 tonn og 15 tonn.

Lastedekk: 145 m2

Slepekraft: 16 tonn

Dekksutstyr: Abyss Safety Link, Salthammer Tresfjord plateholder, taulås, haikjeft, tauepinner.

Nybygget er klasset for Europeisk fartsområde.

«Fosnakongen» levert fra Salthammer Båtbyggeri AS

Abyss AS, Kristiansund tok i mars 2015 levering av byggenr. 142 fra Salthammer Båtbyggeri AS.

Katamaranen er designet av Tomra Engineering med typebetegnelse 25m CoastCat og er bygget med fokus på sikkerhet og effektivitet.

Fartøyet har gyrostyrt ballastsystem og kan ta ombord 140 tonn vannballast i løpet av 85 sekunder. Båten skal benyttes til ankerhåndtering og andre serviceoppdrag for havbruksnæringen, samt kranarbeid, frakteoppdrag og alle typer undervannsarbeid. M/S «FOSNAKONGEN» er bygget i henhold til NMD regelverket med fartsområde Liten kystfart og har følgende hovedddata: Lengde o.a. 25,60 meter, lengde b.p.p. 23,50 m og bredde 12,00 meter. Dødvekten er oppgitt til ca. 130 tonn.

Foto: Salthammer Båtbyggeri AS

«Fosnasund» – levert fra Salthammer Båtbyggeri

Hybridfartøyet ‘Fosnasund’ overlevert fra Salthammer Båtbyggeri til Abyss AS.

Den 25. april 2023 overleverte Salthammer Båtbyggeri AS sitt bnr. 150, hybridfartøyet «Fosnasund», til Abyss AS.

Dette er det fjerde fartøyet Salthammer Båtbyggeri AS har levert til Abyss AS etter kontraktinngåelse i desember 2020. M/S ‘Fosnasund’ er en CoastCat25EH designet av Tomra Engineering AS med en største lengde på 24,80 meter og en bredde på 13,00 meter. Fartøyet har en stor batteripakke og er utstyrt med innredning for 7 personer, 60t dekksvinsj, platelås fra Ocein, tauepinner, store kraner og et arbeidsdekk på 170 m2.

Salthammer: Ledende leverandør

Dette fartøyet styrker ytterligere Salthammer Båtbyggeri AS sin posisjon som en ledende leverandør av teknologisk avanserte hybridfartøy. Samarbeidet mellom ABB, verft og rederi har vært tett for å levere den beste løsningen, i møte med nye krav og forventninger til den grønne omstillingen i oppdrettsnæringen.

Lasse Stokkeland, daglig leder ved verftet, uttaler at det er en glede å samarbeide med Abyss, og at erfaringen fra drift som rederi har vært med på å utvikle fartøyet til et arbeidsverktøy som rederi og mannskap kan leve og arbeide trygt og effektivt med i mange år fremover.

Abyss AS’ adm.dir, Victor Jensen, er meget fornøyd med ‘Fosnasund’, og opplyser at Abyss i 2022 har anskaffet 9 nye båter, deriblant 4 nybygg. – Dette er nok den flotteste, sier han. – ‘Fosnasund’ er et spesielt kraftig og robust fartøy, og jeg kjenner ikke til fartøy på denne størrelsen med tilsvarende stabilitet og krankapasitet. Båten er i tillegg fullspekket med utstyr og oppdatert teknologi for å gjøre servicearbeid trygt for mannskapet, effektivt for kunden og bærekraftig for miljøet.

Fartøyet seiler nordover til Abyss AS hovedbase i Kristiansund for klargjøring, og vil være tilgjengelig for oppdrag innen kort tid.

Salthammer Båtbyggeri AS takker i en pressemelding Abyss AS for tilliten og samarbeidet, og ser frem til å levere flere avanserte og skreddersydde løsninger til oppdrettsnæringen i årene som kommer.

Tekniske spesifikasjoner:

Design: CostCat 25EH -Tomra Engineering AS

Maskineri: 2 x Scania DI16 90M

Fremdriftsmotor: 2x ABB M3LP 374 kW

Kraner: 1 x HS Marine AKC 185/21.5 HE4, 1 x HS Marine AKC 100/21 HE4

Hovedvinsj: 60 tonn, PMH

Lastedekk: 170 m2

Dekksutstyr: SHM haikjeft og tauepinner.

Dekksutstyr: Ocein Plateholder og taulås.

Klasset for Liten kystfart

 

Kombikatamaranene fra Oma Baatbyggeri AS er miljøvennlige hurtigbåter med hybrid fremdriftsanlegg og stor kapasitet for passasjerer og last. Foto: Magne Langåker

«Frey» – overlevert fra Oma Baatbyggeri

Hybrid batterielektrisk hurtigbåt/kombikatamaran med kapasitet for 72 passasjerer og vogntog på 22 tonn.

Oma Baatbyggeri AS på Stord leverte torsdag 26. januar 2023 sitt nybygg nummer 548, M/S «Frey», til Norled AS. Partene signerte kontrakten for bygging av «Frey» i januar 2022. Kontrakten omfatter 2 stk. 30 meter last/passasjerkatamaraner hvor søsterskipet til M/S «Frey» skal leveres i mai 2023.

Pax-kapasiteten er på 72, mens lastekapasiteten er 7 pbe eller vogntog 22 tonn. Foto: Magne Langåker

Fartøyene er hybride batterielektriske hurtigbåter som skal trafikkere rutepakke 2, de lokale hurtigbåtrutene, i gamle Sogn. Vestland fylkeskommune og Skyss har på dette sambandet gått i spissen når det gjelder miljøkrav til hurtigbåter, med mål om å både kutte klimagassutslipp og å stimulere til nyskaping.

Rutepakke 2

Rutepakke 2-båtene bygger videre på Oma sitt kombikatamarankonsept som båtbyggeriet har bygget og levert mange av, tilbake til 2001, og som seiler langs den langstrakte norskekysten. Båtene har kapasitet til å frakte vogntog på 22 tonn, alternativt 7 personbiler i kombinasjon med 72 passasjerer.

Rutepakke 2 føyer seg inn i rekken av fartøy levert fra Oma Baatbyggeri til Norled, som skal eie og drifte båtene.

Hybrid fremdriftsanlegg

RP2-båtene leveres med hybride batterielektriske fremdriftsanlegg. Dette i motsetning til tidligere leverte fartøy med konvensjonelle fremdriftsanlegg. Dette gjør at båtene kan gå med null utslipp av CO2 og 100 prosent elektrisk drift i de fleste rutene som de skal trafikkere.

Båtene er bygget i sjøvannsbestandig aluminium, et byggemateriale som er 100 prosent resirkulerbart. Det sterke men lette byggematerialet er optimalt ved bygging av hurtigbåter og takler fint et akseltrykk på 12 tonn på akterdekket. Ettersom båtene er lette, er de utstyrt med ballasttanker for å utligne vektene ved lasting/lossing av tunge vogntog.

I tillegg til det store bildekket, har fartøyet kran og lasterom. Passasjerkapasiteten er 72, servicefart er 22 knop og lengden på fartøyet er 30,00 meter.

 

 

 

Designen er fra Møre Maritime.

“Frøy Fighter” levert fra Sletta Verft

Ved levering til Frøy Akvaressurs AS i desember 2015 ble «Frøy Fighter» omtalt som verdens største havbruk servicefartøy.

«Frøy Fighter» er Sletta Verft sitt byggenr. 150 og er designet av Møre Maritime AS. Sammen med «Frøy Server» som verftet leverte til samme rederi ett år tidligere, representerer båten en evolusjon innen servicefartøysektoren.

Med en lengde oa på 40,00 m, lengde bpp 37,87 meter og bredde 12 meter var «Frøy Fighter» verdens største havbruk servicefartøyet levert til da.

Sletta Verft har et langt og godt samarbeid med Helge Gåsø`s selskaper Frøy Akvaservice AS og Frøy Akvaressurs AS. – Vi har tidligere i år inngått flere kontrakter for bygging av arbeids båter til Frøy Akvaservice AS, sa daglig leder Kåre Sletta i en kommentar.

Den dieselelektriske arbeidsbåten "Frøy Harvest" er levert fra Sletta Verft til Frøy Rederi. Fartøyet går på kontrakt for Marine Harvest. Foto: Verftet

«Frøy Harvest» – diesel-elektrisk arbeidsbåt fra Sletta Verft

Sletta Verft AS, Mjosundet i Aure kommune har overlevert den dieselelektriske arbeidsbåten «Frøy Harvest» til Frøy Rederi AS.

Nybygget, som brukes som servicebåt for Marine Harvest, er verftets byggenummer 157 med designbenevnelse MachoCat25.

Hoveddata:

Lengde oa …………… 25,00 m

Lengde bpp. …………… 23,80 m

Bredde ………. 13,00 m

Dypgang h.dk. ………….4,50 m

Sletta Verft har for øvrig søsterskipet «Frøy Valkyrien» under bygging for samme eier samtidig som man utruster byggenummer 161, en 15 meter lang snurrevadbåt med navn M/S «Hellodden».

Sletta Verft har ytterligere tre aluminiumskatamaraner i ordre, samt noe reparasjon-/vedlikeholdsarbeider.

Nybygget er en kraftplugg, med store kapasiteter. Foto: Verftet

«Frøy Stadt» – servicekatamaran fra Sletta Verft

Servicekatamaranen «Frøy Stadt» ble i november 2019 overlevert fra Sletta Verft til Frøy Akvaressurs AS. Fartøyet er verftets byggenummer 176, av typen CoastCat 20, som Tomra Engineering har tegning og design på.

Frøy-gruppen er inne i en storstilt flåtefornyingsprosess. Både verdens største brønnbåt, spesialisert notskiftefartøy, flere dieselelektriske servicefartøy, nye dykkerfartøy og katamaraner for service og notvask står på nybyggprogrammet. Norske såvel som utenlandske verft er involverte.

Byggenummer 176 fra Sletta Verft AS.

Kraftig batteripakke

Frøy Stadt er Frøy-gruppens nye servicekatamaran, utrustet med siste nytt innen teknologi for avanserte serviceoperasjoner, spesielt rettet mot havbruksnæringen. For å tilfredsstille fremtidige miljøkrav har båten et dieselelektrisk fremdriftssystem i kombinasjon med en betydelig batteripakke. Batteripakken har en kapasitet på 170 kWh, noe som er det kraftigste installert på større servicebåter til nå.

Maskineri

Nogva Motorfabrikk har levert hovedmaskineriet. Det består av to Nogva Scania DI16 90M hovedmotorer på 511 kW hver, girsystem av type HC-258, propellanlegg av type N4.310-1300 HS og en Stamford-generator. Styremaskin er levert fra PMH.

Dekk

To dekkskraner fra HS Marine, en av type AKC 185/21,5 HE4 og en av type AKC 100/21 HE4, er levert av Dimo. MB Hydraulikk har levert en stor utstyrspakke på dekk, bestående av blant annet ankervinsj av type 1-AV-20,5K2, capstaner av type CA-3,0-320 og CA-5,0-320, låseplateholder, tuggervinsjer, varpevinsjer, styrepinne og haikjeft.

 Byggematerialer i innredningen er levert av R&M Ship Interior, som også har levert innvendige dører. Skap, hyller, skuffeseksjoner, køyer og kabinett er levert fra Troldmyr Møbelfabrikk. Elmarin har foretatt den elektriske installasjonen og levert elektronisk utstyr. Ulstein Blue Ctrl har levert automasjonssystem (IAS) og kraftstyringssystem (PMS).

Verftet videre

Kontorleder Ronny Haltbakk ved Sletta Verft AS sier i en kommentar at det er fullt kjør ved verftet. – Ved kai ligger vårt byggenummer 180 under utrustning, forteller Haltbakk og forklarer at det er et stålbygg på 19,90 x 10,60 meter som skal leveres til kunde i løpet av mars 2020. I aluminiumhallen jobber vi med to nybygg til Frøy Akvaservice og Frøy Akvaressurs. De er på 16,00 x 14,90 meter. Ellers har vi en aluminiumbåt til Lerøy Aurora AS og en stålbåt til FSV Rederi AS i ordreboken.

 

 

«Garp» – servicekatamaran fra Moen Marin

Serviceselskapet NCS As tok tidlig i februar 2017 levering av sitt femte Moen Marin-fartøy, en katamaran av typen NabCat 1499

Nybygget er 14,98 meter lang og 10,0 meter bred. Det skal opereres av NCS AS som fra basen i Silsand leverer servicetjenester til havbruksnæringen i Troms. Moen Marin-konsernet etablerte i 2014 utleieselskapet Moen Ship Management AS (MSM). NCS AS utnytter nå MSM-fordelene.

– Leieavtaler over lengre eller kortere perioder gir oppdrettere og serviceselskaper økt fleksibilitet, og reduserer kapitalbindingen, opplyste Are Brekk, daglig leder i Moen Ship Management, i forbindelse med overleveringen. – Dette sikrer kunden båter bygget med Moen Marin-standard og en servicepakke som gir garantier mot driftsstans.

«Garp» er tegnet av Marin Design AS. Gjennom tett samarbeid mellom Moen Marin, Marin Design AS, NCS AS og SHM Solution har dette blitt en svært kompakt båt. Båten har gode mannskapsfasiliteter beregnet for skift-bemanning og er fullutrustet i forhold til å fylle de nye kravene til slep og ankerhåndtering. Sikkerhetsutstyret består av en 40 tonns slepe- og ankerhåndteringsvinsj, haikjeft, hekkrull med lukkede tauepinner i hekk, platelås, fibertaulås og 2 stk. svingbare tauepinner i styrbord skuteside – alt levert av SHM Solution AS.

Båten kan i tillegg skilte med en samlet motoreffekt på 1150 hestekrefter, fordelt på to John Deere-motorer. To sidepropellere fra Petters Marine sikrer gode og presise manøvreringsegenskaper i røffe farvann.

Oma Baatbyggeri på Stord har spesialisert seg på bygging av hurtiggående passasjerkatamaraner. M/S «Godøy» er verftets bnr. 537

«Godøy» levert fra Oma Baatbyggeri

Passasjerkatamaranen Godøy ble levert fra Oma Baatbyggeri AS til Boreal Sjø AS den 21. november 2016. Fartøyet er verftets bnr. 537.

Designen er Oma Baatbyggeri sin egen, stadig videreutviklet over mange år. Katamaranen er bygget til 2000 HSC Code/NMA og utrustet med et fremdriftsanlegg bestående av fire stk. MTU 8V 2000 M72 dieselmotorer. Den delikate innredningen er holdt i lyse farger med komfortable passasjerstoler. Verftet har selv forestått ventilasjonsanlegg og gangveier. Båten har følgende hoveddata; lengde oa 34,60 m, bredde 10,60 m, brt. 420, GT 380 og IMO nr.  9801536. Kapasitetene for brennolje og ferskvann er oppgitt til hhv. 2 x 3680 liter og 1000 liter.

I løpet av 2017 settes hele fem nye og moderne passasjerkatamaraner i trafikk i Møre og Romsdal fylke. Først ut var M/S Godøy som ble døpt på Stord tirsdag 22. november 2016 av gudmor Aurora Dimmen Bratli, en 18 år gammel ungdomspolitiker fra Møre og Romsdal fylke.

Bakgrunn for kontraheringene

Fra årsskiftet 2016/2017 var det Boreal Sjø som overtok driften av de fire hurtigbåtsambandene som det offentlige har ansvar for i Møre og Romsdal. Derfor får alle de nye båtene fylkeskommunens nye profil for kollektivtilbud – FRAM. Boreal-kontrakten har en varighet på åtte år, og Godøy er første – og største – av de fem båtene som følger av avtalen. Den neste fra Oma Baatbyggeri er bnr. 538, M/S Kalvøy som leveres i mars 2017. Denne får en lengde på 35 meter.

Nybygget er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart. Foto: Aas Mek. Verksted AS

«Grotanger» – Brønnbåt fra Aas Mek. Verksted

Aas Mek. Verksted A/S på Vestnes overleverte den 9. mars 2021 nybygg nr. 205, en brønnbåt av typen AAS 3002 ST, til rederiet Brønnbåt Nord AS.

Etter levering gikk nybygget nordover og på oppdrag for sine eierselskaper. Dåp og åpen båt blir ikke gjennomført nå, men dette vil bli arrangert senere når korona-situasjonen tillater det.

Brønnbåt Nord AS etablert i 2015 og er hjemmehørende på Engenes i Ibestad kommune. Selskapet er et lokalt samarbeid mellom Salaks AS, Gratanglaks AS og Kleiva Fiskefarm AS. Rederiet har to brønnbåter fra før, som også er tidligere Aas-bygg.

Hoveddata:

Lengde o.a. …… 76,96 m

Bredde …………. 17,80 m

Dybde i riss ……   5,90 m

Lasteromskap.   3000 m3

Servicefart ……. 13 knop

Nybygget er av verftets eget design, type AAS 3002 ST, med et rom brønnvolum på 3000 m3. Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset for transport av smolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig med for stort dypgående.

Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent og lukket system på en sikker og skånsom måte. Null utslipp under lukket transport med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filtersystem for oppsamling av lus, UV-behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske- og desinfiseringsanlegg, overvåking, regulering og logging av vannparameter, avluseranlegg for termisk avlusing og system for ferskvannsbehandling av fisken m.m.

I tillegg er båten også arrangert med et nyutviklet system for direkte sortering av fisken ved lasting via to store sorteringsmaskiner med kapasitet opp til 300 tonn i timen, montert i et eget undertrykksrom som en del av lastelinjen.

Fra messen.

Båten er videre arrangert med innredning og lugarer for 12 personer, alle med toalett, dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, trimrom.

Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle systemer og fjernstyring av all last- og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuum toalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

Lastearrangement

Lasterom volumet er på 3000 m3 som gir en kapasitet på føring av 400-450 tonn levende fisk. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, som er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem.

Nybygget er designet for skånsom undertrykkslasting med integrert sortering av fisken, overtrykkslossing til merd eller anlegg på land, sortering, avlusing o.l., uten bruk av vakuumpumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med CO2 luftere for avgassing av vannet i brønnene, O2 produksjon og innblandingssystem for oksyginering av vannet under lukket transport, ferskvannsbehandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l. Båten er også utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system med kapasitet på 2200 kW og som gir en senkning av temperaturen på ca. 1.2 gr. C pr. time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well Controll for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge- og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash».  Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Maskineri

Maskinrommet

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Wärtsilä 9L20 på 1980 kW ved 1200 o/min., som er tilkoplet et Brunvoll Volda gir og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to stk. Wärtsilä 8L20 generatorsett hver på 1760 kW, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 075 M på 374 kW ved 1800 o/min.

For best mulig manøvrering er det montert Brunvoll sidepropell forut og akter.

 

 

 

 

 

Kystfiskefartøyet "Gunnar K" er en velutstyrt og moderne fiskebåt kontrahert av Kristoffersen Fiskebåt AS med design av Naval Consult AS. Foto: Christen Ræstad

«Gunnar K» – levert fra Larsnes Mek. Verksted AS

Den kombinerte snurpe-/snurrevad fiskebåten «Gunnar K» er verftets byggenummer 60 og ble døpt den 14. april 2018.

Nye «Gunnar K» er det tiende kystfiskefartøyet som Larsnes og Naval Consult AS har bygget sammen. Med lengde oa på 38,65 meter x bredde 9,25 meter, er det et svært effektivt fartøy Kristoffersen Fiskebåt AS har tatt levering av.

Rolf Guttorm Kristoffersen (til v.) representerer rederiet sammen med adm.dir. Jarle Gunnarstein ved Larsnes Mek. Verksted AS på dåpsdagen 14. april 2018.

Reder Rolf Guttorm Kristoffersen har lagt stor vekt på at nybygget skal være et effektivt og miljøoptimalt fiskefartøy. Jarle Gunnarstein som er adm.dir. ved Larsnes Mek. Verksted AS poengterte i sin tale dåpsdagen at «Gunnar K» er den mest moderne og velutstyrte fiskebåten verftet har bygget så langt.

Arbeidshesten "Gyme" leverer kraft, presisjon og fleksibilitet under krevende operasjoner i nord-norske farvann. Foto: Moen Marin

«Gyme» – levert fra Moen Marin

M/S «Gyme» er bygg nr. 189 fra Moen Marin AS på Kolvereid. Servicebåtrederiet NCS AS har dermed overtatt sin 7. NabCat fra Moen Marin.

Oppdrettskatamaranen «Gyme» har hoveddimensjonene 14,98 x 10,00 meter og ble overlevert den 15. juli 2018.  Fra basen i Midt-Troms leverer NCS servicetjenester til havbruksnæringen i Troms og Finnmark. Selskapet har siden etableringen i 2014 opplevd stor vekst, og det har siden høsten 2017 vært drevet som et selvstendig selskap i Frøy-gruppen. NCS AS har ca. 60 ansatte.

Fremdriften besørges av 2 stk. Nogva Scania DI13 71M dieselmotorer hver på 500 hk som gir en fart på ca. 11 knop. Også propellanleggene er en leveranse fra Nogva, mens de to thrusterne er type PMH ST45-50.

«Håløy Jarl» – levert fra Sletta Verft AS

Sletta Verft AS i Aure har overlevert et fartøy av typen Macho25W til Håløy Havservice AS, M/S «Håløy Jarl». Fartøyet er verftets byggenummer 196 og ble kontrahert i desember 2020.

«Macho25W» er en bredere og videreutviklet versjon av det vellykkede Macho25-konseptet designet av Møre Maritime AS i Kristiansund. Fartøytypen er optimalisert for svært tunge havbruk service-operasjoner og for bruk i eksponerte kystområder. Konseptet har en sterk miljøprofil, med et lettdrevet skrog, effektivt propulsjonssystem og et topp moderne diesel-elektrisk anlegg med ekstra stor batteripakke. Det påregnes betydelige miljøgevinster og årlige drivstoffbesparelser sammenlignet med tilsvarende konvensjonelle konsepter. Prosjektet er støttet av Enova.

Foto: Even Stavaas

Møre Maritime har levert en komplett design- og tegningspakke til Sletta Verft AS. – Byggingen av dette fartøyet befester det gode samarbeidet som har vært mellom Sletta Verft og Møre Maritime gjennom mange år, sier daglig leder Kåre Sletta i Sletta Verft.

Dette er et stort og viktig løft for Håløy Havservice, samtidig som det er nødvendig for å kunne følge med i utviklingen. Utstyret blir større og oppdragene tyngre i havbruksnæringen, og med det følger behovet for båter i denne størrelsen, sier Remi Rønning, daglig leder i Håløy Havservice AS.Vi er veldig fornøyde med designet, og ser frem til å få en kraftplugg av en båt fra Sletta Verft, klar for å håndtere tunge arbeidsoppgaver.

Foto: Even Stavaas

«Hasvik» levert fra Fiskerstrand Verft

M/F «Hasvik» er en gassdrevet bil-/passasjerferge av MM 55 FC LNG design som verftet overleverte Boreal Transport Nord i november 2015. Søsterskipet «Bergsfjord» ble levert samme måned, også til Boreal.

Fiskerstrand Verft har et mangeårig samarbeid med Boreal og har bygget flere pendelferger for rederiet. Boreal sin oppdragsgiver er Finnmark fylkeskommune med et høyt miljøfokus. dermed falt valget på gassferger.

Fartøyet har kapasitet for 40 pbe og 106 pax/besetning. Loa er 62,60 meter, bredde 13,20 meter og lengde bildekk på 52,60 meter. I ordreboken har Fiskerstrand Verft i dag to brønnbåter og to ferger av MM 61 FC design til Torghatten Trafikkselskap.

Foto: Vard Aukra

«Hermann Jr.» – levert fra Vard Aukra

Vard Aukra leverte i november 2018 nybygget «Hermann Jr.» til Midt-Norsk Havbruk AS. Oppdrettskatamaranen er verftets byggenummer 888.

M/S «Hermann Jr.» er spesialdesignet for oppgaver i tilknytning til havbrukssektoren. Det opplyses at fartøyet er en servicebåt i toppsjiktet i Norge med en omfattende kranutrusting, kraftig vinsj og solid trekkraft på ca. 15,5 tonn. Båten er videre utrustet med koblingsplateholder som presser 25 tonn, haikjeft på 50 tonn og tauepinner på 25 tonn. M/S «Hermann Jr.» er første fartøy med en ny type taulås, med lås på 20 tonn med veiecelle. Nybygget har tre lugarer, to doble og en enmannslugar. Fremdriftssystemet er dieselelektrisk med fremdriftsgeneratorene plassert i babord skrog med egne tavlerom.

Hoveddata:

Lengde oa er oppgitt til 20,00 meter med største bredde på 12,00 meter. Marsfart er 9 knop.

M/S "Horda Pioneer" er godt utrustet med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart. Foto: Verftet

«Horda Pioneer» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted AS

Fredag 17. juli 2020 tok rederiet Hordalaks AS levering av byggenummer 203 fra Aas Mek. Verksted AS på Vestnes. Allerede rett over sommerferien starter verftets utrustingsarbeid på bnr. 205, også en AAS 3002 ST design, men til Brønnbåt Nord.

Rederiet Hordalaks AS er eid av Kerko Shipping as, KF oppdrett as, Blom fiskeoppdrett as, Fylkesnes fisk as, Fremskridt laks as og Engesund fiskeoppdrett as og har forretningsadresse på Austevoll. Som designbenevnelsen tilsier har nybygget en lastekapasitet på 3000 m2, tilsvarende 450 tonn med levende laks. Båten er arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system, samt arrangert for effektiv behandling av fisk. Som andre fartøyer av dette designet, er «Horda Pioneer» utrustet med UV og filteranlegg for rensing og behandling av all sirkulasjon og for utskilling av lus ved avlusing av fisken. Nybygget er videre utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash». Dette er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

M/S «Horda Pioneer» har følgende hoveddata:

  • Lengde o.a 76,96 m
  • Lengde p.p. 74,53 m
  • Bredde 17,80 m
  • Dybde i riss 5,90 m
  • Tonnasje 2964 BT
  • 3000 m3
  • Servicefart 12,5 knop

ARRANGEMENT              

Nybygget er av verftets eget design med type betegnelsen AAS 3002 ST med en lastekapasitet på 3000 m2, tilsvarende 450 tonn med levende laks. Båten er arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system, samt arrangert for effektiv behandling av fisk. Nybygget er utstyrt med UV og filteranlegg for rensing og behandling av all sirkulasjon og for utskilling av lus ved avlusing av fisken.

Laste og losse systemet er arrangert med avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing. Samt et nyutviklet system for direkte sortering av fisken ved lasting via 2 store sorteringsmaskiner med kapasitet opp til 300 tonn i timen, montert i et eget undertrykks rom som en del av lastesystemet.

INNREDNING

Båten er arrangert med innredning for 12 personer, 8 énmannslugarer og 2 tomannslugarer med toalett og dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, trimrom m.m.

Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av fartøyet, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, samt fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing iht. strengeste krav.

LASTEARRANGEMENT

Lasterommet er på totalt 3000 m3 fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem. Dette gir en kapasitet på føring av 450 tonn med levende fisk.Nybygget er designet for å trykklosse til anlegg på land, sorteringsanlegg på lastelinjen, avlusing o.l., med over og under trykk i lasterommene for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med stor kapasitet for avgassing av vannet i brønnene med 4 stk. CO2 luftere, oksygenproduksjon og innblandingsanlegg for regulering av O2 nivå av vannet i lasterommene i forbindelse med lukket transport, ferskvannsbehandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l.

Nybygget er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for utskilling av lus ved avlusing av fisken, system for avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing og AGD behandling ved bruk av ferskvann. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff / lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing.

Båten er også utstyrt med RSW-anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system. RSW-anlegget har en kapasitet på 2100 kW som gir en senkning av temperaturen på ca. 1,2 gr. C per time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type «Well 3000» for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet samt automatisk logge- og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l. i forbindelse med lasting langs merdene.

DEKKSUTSTYR

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire kraner på dekk. Det er i tillegg montert capstans, hjelpevinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer. Nybygget er også utstyrt med fiske- og smolttellere.

MASKINERI

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Yanmar 6EY26W på 1920 kW ved 750 o/min., som er tilkoplet et Brunvoll Volda gir- og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to stk. Nogva Cummins QSK50-DM1 Tier2, hver på 1550 kW, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 374 kW. For best mulig manøvrering er det montert tre sidepropellere, 600 kW forut og 200 + 300 kW akter av typen Brunvoll.

 

 

 

 

Foto: FMV

«Hordabas» – levert fra Fitjar Mek. Verksted

Prosessbåten «Hordabas» ble levert som bygg nr. 240 fra skipsverftet Fitjar Mek. Verksted AS til Thermo Service AS i Austevoll 1. februar 2019.

Igjen har Fitjar Mek. Verksted AS levert et nytt fartøy hvor all bygging har skjedd i Norge. Designen er fra Heimli med typebetegnelse HFMV P15-70 med lengde 15 meter og bredde 8 meter. Det er selskapene Blom Fiskeoppdrett og Kobbevik og Furuholmen Oppdrett som står bak Thermo Service AS.

Om lengden er kompakt er fartøyet svært godt utrustet. Det opplyses at den er fullspekket med utstyr for både kjøling og ozonering. Konseptet tar inn fisk, bløgger den og kjører den til slakteri. Båten har kapasitet på inntil 50 tonn med ferdig bløgget fisk, som raskt kjøles ned til 0,5 grader. Det fremheves at en av fordelen ved bruk av prosessbåt, er at man eliminerer smitterisiko av laksesykdommene ILA og PD.

M/F "Hornstind" på prøvetur. Foto: Verftet/uavpic

«Hornstind» – plug-in hybridferge fra Fiskerstrand Verft

Fiskerstrand Verft AS overleverte sitt byggenummer 83, M/F «Hornstind», til Torhatten Trafikkselskap AS den 23. juni 2017. Fartøyet settes i ordinær rutetrafikk den 4. juli.

Nybygget har en hybrid fremdriftskonfigurasjon med ladbare batterier via landstrømplugg. Om bord er det installert et 500 kWh batteri, men fartøyet er allerede klargjort for biodrivstoff og eventuell ombygging til 2000 kWh-batterier og helelektrisk drift. Byggeprosessen har gitt Fiskerstrand Verft verdifull erfaring med denne type fremdriftssystem.

Tirsdag den 4. juli 2017 ble nybygget satt inn i riksvegsambandet Tjøtta – Forvik, en del av fylkesvei 17 på Helgelandskysten. Overfarten tar ca. 50 minutter.

M/F «Hornstind» har lengde oa på 70 meter, bredde på 14,20 meter og dwt på 500. Fergen har kapasitet for 60 pbe (50 på hoveddekk og 10 på hengedekk) samt seks vogntog.

M/S Kalvøy er basert på Omas mangeårige erfaring med bygging av hurtiggående katamaran passasjerbåter.

«Kalvøy» levert fra Oma Baatbyggeri

Den 6. mars 2017 tok Boreal Sjø AS levering av båt nr. 2 fra Oma Baatbyggeri AS som følge av at selskapet vant anbudskonkurransen om passasjertrafikk i Møre og Romsdal fra og med 1. januar 2017.

Det var i forbindelse med at Boreal Sjø AS vant anbudskonkurransen om fire hurtigbåtstrekninger i Møre og Romsdal at rederiet kontraherte i alt fem nybygg – hvorav to fra Oma Baatbyggeri. Verftet leverte M/S Godøy i november i fjor og båt nr. to, M/S Kalvøy i mars 2017 – begge levert i henhold til kontrakt.

Selv om det er betydelig størrelsesforskjell på de to Oma-båtene, hhv. 34,60 og 26,00 meter, er begge båttypene en videreutvikling av de anerkjente Oma passasjerkatamaranene. Kontraktene ble inngått tidlig i desember 2015. Nybygget er allerede satt inn i «Nordøyaneruta» ved Ålesund og skal operere med en servicefart på ca. 26 knop.

Fremdriftsmaskineriet består av et CPP propellanlegg fra Servogear og 2 stk. MTU 8V2000 M72 dieselmotorer. Verftet selv har forestått ventilasjonsanlegg, gangveier og MOB arrangement.

OMA 45M EF: Første elektriske fartøy fra Oma Baatbyggeri A/S. Foto: Verftet

«Kinsarvik» – el-ferge fra Oma Baatbyggeri til Boreal Transport Nord

Oma Baatbyggeri A/S på Stord overleverte tirsdag 9. juli 2019 verftets første elektriske fartøy, byggenummer 540 kontrahert i november 2017. Designet er verftets eget og har benevnelsen OMA 45M EF.

M/F «Kinsarvik» ble overlevert Boreal Transport Nord etter kontrakt og fartøyet settes i drift på strekningen Kinsarvik-Utne fra 1. januar 2020.

OMA 45M Elektrisk Ferge

Designet er Oma Baatbyggeri sitt eget og fremdriftskonseptet beskrives som plug-in hybrid elektrisk. Nybygget utrustes med batteripakker som lades fra det ordinære strømnettet og får installert et sett med diesel-generatorer som back-up system. Konfigurasjonen innebærer en vesentlig reduksjon i CO2 utslipp (92 prosent) sammenlignet med ordinære dieseldrevne ferger.

Universell utforming kombinert med meget lavt støynivå og svært gode sjøegenskaper, ivaretar komforten for passasjerene. Det er videre lagt uvanlig godt til rette for at passasjerer med funksjonshemninger skal kunne ferdes enklest mulig ombord.

Fergen får loa 45,40 meter med bredde 11,35 meter og er bygget i aluminium. Pax.kapasiteten er oppgitt til 80 med kapasitet for 16 pbe (alternativt to semitrailere).

– Designet representerer et helt nytt fartøyskonsept skreddersydd opp mot nye miljøkrav, forteller Gunnar Jan Oma, daglig leder ved Oma Baatbyggeri A/S.

Oppmalt i knall gult var brønnbåten «Kirsti H» godt synlig i havnebassenget i Bergen der hun lå kailangs for dåp lørdag den 18. februar 2017.

«Kirsti H» – stor brønnbåt fra Solund Verft

Solund Verft overleverte i mars 2017 den avanserte brønnbåten Kirsti H av Sawicon design til Erko Shipping.

Med kapasitet for føring av 1800 m3 levende fisk er det var det en stor båt som lå fortøyd ved Bryggen i Bergen for dåp lørdag 18. februar 2017. Levering til Erko Seatrans i Hauglandgruppen er avtalt til ultimo mars.

Haugland-familien fra Austevoll produserer via selskapet Erko Seafood AS ca. 12.500 tonn sløyd laks og ørret årlig fordelt på ti oppdrettskonsesjoner, i tillegg til betydelig interesser innen eiendom i Bergen og Stavanger. Selskapet Erko Seatrans tok i mars 2017 levering av sitt første nybygg, brønnbåten «Kirsti H» fra Solund Verft.

Nybygget har en lengde oa på 70 meter, lengde bpp 66,95 meter og bredde på 12 meter. Dybde til hoveddekk er 5,90 meter med dypg. 5,30 meter. IMO nr. er 9807932. Lastekapasitet er oppgitt til ca. 1800 m3 levende fisk, brennolje ca. 164 m3, ferskvann ca. 91 m3 og vannballast til ca. 248 m3.

Salmar Farming overtok i mai 2019 M/S "Lomtind" fra Grovfjord Mek. Verksted AS. Foto: Verftet

«Lomtind» – levert fra Grovfjord Mek. Verksted

Grovfjord Mek. Verksted AS overleverte i uke 21 2019 oppdrettskatamaranen «Lomtind» til Salmar Farming.

M/S «Lomtind» blir stasjonert i Laksefjorden i Finnmark og skal operere som lokalitetsbåt på omkringliggende anlegg. Båten er bygget i henhold til den nye forskriften om bygging og tilsyn av mindre lasteskip, fartsområde Liten kystfart. Dette er verftets byggenummer 129 og karakteriseres av romslig rorhus med to førerstoler, pantry og stor sofagruppe. Dekkshuset inneholder verksted, garderobe med eget tørkeskap og toalett.

Byggeverftet opplyser at at fartøyet er 14,00 x 7,60 meter, og utrustet med to kraner hver 30,5 tonnmeter samt to capstaner på 3 tonn. Fremdriften besørges av 2 stk. dieselmotorer hver 380 hl v/2100 o/min.

M/S "Lundøy", levert til Cermaq Norway i november 2018, er byggenr. 151 fra Grovfjord Mek. Verksted AS. Søsterskipet, byggenr. 152, til samme eier, overleveres i januar 2019. Foto: Verftet

«Lundøy» – oppdrettskatamaran fra GMV

Grovfjord Mek. Verksted AS overlevert i november 2018 oppdrettskatamaranen «Lundøy» til Cermaq Norway avd. Nordland.

Byggenr. 151, M/S «Lundøy», er en oppdrettskatamaran i aluminium med hoveddimensjoner 14,00 x 7,60 meter. Den er utstyrt med 1 stk. Palfinger PK32002 marine kran på 30,5 tonnmeter, 2 stk. capstaner på hhv. 2 og 5 tonn samt hydraulisk HT vasker. Båten er bygget med et romslig rorhus med førerstol, pantry og sofagruppe. I tillegg er det arrangert med stort dekkshus med verksted, garderobe/tørkerom og WC. Det er montert trapp i skuteside for enkel adkomst til merdring. De to hovedmotorene yter hver 380 hk ved 2100 o/min, mens aggregatet er på 47,5 kVA.

– Cermaq Norway velger GMV fordi de er konkurransedyktige på pris, de leverer topp kvalitet og har god oppfølging gjennom byggeperioden, sier Frode Holmvaag, leder Sjø Nordland i Cermaq Norway. – I tillegg synes vi at det er gledelig at vi nok en gang finner konkurransedyktige leverandører lokalt, sier Holmvaag. – For oss er det avgjørende viktig å ha en klynge av sterke leverandører i regionen som virkelig kan og forstår havbruk. GMV gjør definitivt dette, og det er derfor vi valgte dem, forteller Holmvaag.

– Cermaq Norway er en god og krevende kunde som bidrar til å videreutvikle våre fartøy, slik at vi kan fortsette å være en foretrukket leverandør til oppdrettsnæringen. Vi setter stor pris på samarbeidet vi har hatt med dem under byggingen av «Lundøy», sier Bård Meek-Hansen, daglig leder i Grovfjord Mek. Verksted AS.

Båten er bygget iht. den nye forskriften om bygging og tilsyn av mindre lasteskip, fartsområde 4.

Grovfjord Mek. Verksted AS er Norges største produsent av arbeidsbåter i aluminium. Ill.: Verfet

I januar 2019 skal etter planen søsterskipet, byggenr. 152, M/S «Vinknes» overleveres til Cermaq Norway.

Om Cermaq Norway AS

Cermaq Norway AS er en av Norges største matvareprodusenter, med en daglig produksjon på 1,3 millioner porsjoner sunn og bærekraftig laks. Laksen nytes årlig av mennesker i over 20 land over hele verden. Cermaq Norway har virksomhet langs kysten av Nordland og Finnmark, og har i overkant av 550 ansatte.

Om Grovfjord Mek. Verksted AS

Grovfjord Mek. Verksted AS er Norges største produsent av arbeidsbåter i aluminium, og er lokalisert i Grovfjord i Sør-Troms. Siden år 2000 har verftet levert om lag 120 båter til oppdrettsnæringen, til kunder over hele landet.

M/S "Koven" levert fra Salthammer Båtbyggeri i februar 2018 til Cermaq Norway AS. Foto: Verftet

«Koven» – levert fra Salthammer Båtbyggeri

I februar overleverte Salthammer Båtbyggeri AS på Vestnes sitt byggenummer 143 til Cermaq Norway AS. Fartøyet er av typen CoastCat 15 og settes i drift ved Cermaq sine anlegg i Vest-Finnmark.

Byggekontrakten ble inngått i april 2017 og omfattet levering av et fullt utrustet servicefartøy til bruk innen oppdrettsnæringen. Beskrevet som et multifunksjonsfartøy har katamaranen en lengde på 15 meter med 12 meters bredde. Fartøyet er i sin helhet bygget på Salthammer Båtbyggeri og med bruk av lokale samarbeidspartnere. Utrustet med moderne hydraulisk dekksutstyr er det kapabelt til å ivareta sikkerheten på dekk ved krevende og varierte arbeidsoppgaver. En del av dette utstyret er levert av verftets datterselskap Salthammer Tresfjord, så som haikjeft, tauepinner, hekkrull og plateholder. I tillegg er det montert to kraner og dekksvinsj. Innredningen er for seks personer.

Dette er Salthammer Båtbyggeri AS sitt andre nybygg innen segmentet. Det forrige var en 25 meters katamaran fra samme konstruktør, M/S «Fosnakongen» som ble levert i mars 2015.

Hofseth Aqua døpte sin nye brønnbåt i Ålesund tirsdag 2. oktober 2018. Foto: Martin Dimmen

«Lady Anne Marie» fra Vard Aukra

Hofseth Aqua døpte tirsdag 2. oktober 2018 sin nye brønnbåt, M/S «Lady Anne Marie». Fartøyet er utviklet av Vard Design i Ålesund og utrustet ved Vard Aukra. En rekke lokale leverandører har vært involvert i prosjektet.

Nybygget er spesielt utviklet for å imøtekomme Hofseth Aqua sine behov og krav til ny brønnbåt. M/S «Lady Anne Marie» skal frakte levende fisk mellom lokale settefiskanlegg, oppdrettsanlegg og slakteri, samt gjøre andre operasjoner ved anleggene. Roger Hofseth, konsernsjef i Hofseth International, sier: – Dette er en stor dag for oss. Ikke minst er det hyggelig å gjøre dette sammen med et dyktig norsk, lokalt verft.

Kontrakten på det nye fartøyet ble inngått i april 2017. Skroget er bygget ved Vard Braila i Romania og deretter slept til Norge for utrusting, testing og ferdigstilling ved Vard Aukra. Det meste av utstyret og løsningene ombord er levert fra lokale leverandører.

Geir Larsen, verftsdirektør ved Vard Aukra sier: – VARD utvikler fartøy og teknologi som støtter havbruksnæringens fokus på bærekraftig drift. Brønnbåten «Lady Anne Marie» er et miljøvennlig og innholdsrikt fartøy med moderne fiskehåndteringsutstyr og løsninger utformet for best mulig fiskehelse, sikkerhet og komfort.

Foran står gudmor Agnes Hofseth og blomsterpike Jenny Schaug-Pettersen. I midten f.v. verftsdirektør ved Vard Aukra Geir Larsen og kaptein Andeas Berg. Bak står konsernsjef i Hofseth International, Roger Hofseth. Foto: Peder Otto Dybvik

Fartøyet ble døpt av 15 år gamle Agnes Hofseth. Båten har fått navn etter gudmorens farmor. M/S «Lady Anne Marie» vil om kort tid bli overlevert fra Vard Aukra til Hofseth Aqua. Intership skal drifte fartøyet som hovedsakelig vil operere i Møre og Romsdal.

M/S «Lady Anne Marie» av VARD 8 50 design. Foto: Peder Otto Dybvik

Designbenevnelsen på fartøyet er VARD 8 50. Lengde oa er 60,50 meter med største bredde 14,00 meter.

 

 

M/S "Marøy Viking"

«Marøy Viking» levert fra Moen Marin

I juni 2015 tok Marøy Viking AS levering av byggenr. 75 fra Moen Marin AS, Kolvereid.

Rederiet er en etablering gjort av SinkabergHansen, Rørvik. Fartøyets designbenevnelsen er MD-240-SV og båten er bygget for forskjellige operasjoner innen havbruksnæringen. Hoveddata er oppgitt til lengde oa 23,98 meter, lengde bpp 21,60 meter og bredde 11,20 meter.

Designet er byggeverftets egen, type AAS 1502 ST. Foto: Aas Mek. Verksted AS

«Marsali» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted AS

Torsdag 23. april 2020 overleverte Aas Mek. Verksted A/S på Vestnes sitt byggenummer 202 til rederiet Migdale Transport Ltd., Skottland. Fartøyet er rederiets første nybygg.

Aas Mek. Verksted A/S bygger alle sine brønnbåter etter eget design, og dette er verftet internasjonalt anerkjent for. M/S «Marsali» har typebetegnelse AAS 1502 ST, som er et vellykket brønnbåt-arrangement som verftet har svært god erfaring med å bygge.

Dåpen skulle etter planen holdes på Orknøyene i midten av mai, men er på grunn av Covid-19 pandemien utsatt på ubestemt tid. Etter levering går nybygget til Skottland og inn på fast charter for Cooke Aquaculture sin oppdrettsaktivitet i Skottland.

Migdale Transport Ltd. er hjemmehørende ved Bonar Bridge, Skottland, hvor selskapet driver med smoltproduksjon, landtransport av levende fisk og brønnbåttjenester. Rederiet ble etablert i 2008 og har fra før brønnbåten M/S «Migdale» ex. «Rofisk», som også er bygget ved Aas Mek. Verksted. M/S «Marsali» er rederiets første nybygg.

Tekniske opplysninger

Nybygget har følgende hoveddata: Lengde o.a. 62,86 meter, bredde 12,00 meter, dybde i riss 5,90 meter, lasteromskapasitet 1500 m3, mens servicefart er oppgitt til 12 knop.

Fartøyet er utstyrt og arrangert spesielt for transport av smolt, samt føring av levende fisk i lukket system. Båten er også utrustet med dewater laste-/lossesystem for ferskvannsbehandling av fisken.  Nybygget er utstyrt med eget ferskvanns produksjonsanlegg med kapasitet på 3000 m3 pr døgn. Båten er videre arrangert for sortering og avlusing med filter for oppsamling av lus.

M/S «Marsali» er spesielt konstruert for å kunne trykklosse med en trykkhøyde på opptil 15 meter. Dette for å kunne trykklosse direkte til slakteri eller mottakstanker på land.

Lasteromsvolumet er på 1500 m3 fordelt på 2 lasterom med skyveskott, CO2 strippere og trykk laste- og lossesystem for lukket transport. For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert tre Palfinger kraner på dekk, en på 38 t/m og to på 31 t/m. Det er i tillegg montert kapstans, trommelvinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

Fremdriften besørges av en Wärtsilä dieselmotor type 8L20 som yter 1600 kW v/1000 o/min., koblet til et Brunvoll gir- og propellanlegg. Strømproduksjonen besørges av to stk. Nogva Cummins QSK38-DM1 Tier 2 dieselmotorer, hver på 1044 kW v/1800 o/min., samt et havneaggregat av Nogva Scania fabrikat type DI 13 75 M på 323 kW. For best mulig manøvrering er det montert sidepropell forut og akter på hhv. 450 og 300 kW av type Brunvoll.

 

 

 

 

 

 

M/S «Mini Server» er bygget i aluminium med to hovedmotorer hver på 374 kW.

«Mini Server» levert fra Sletta Verft

FSV Services AS tok levering av byggenr. 152 fra Sletta Verft AS i mars 2016.

Nybygget er en god illustrasjon på den fartøystype som Sletta Verft, Mjosundet har spesialisert seg på. Arbeidskatamaranen «Mini Server» har følgende hoveddata: Lengde 14,99 meter, bredde 10,50 meter og dødvekt på 180 tonn. Dekkskapasiteten er ca. 105 tonn på en areal på 100 m2. Bollardpull er 12,5 tonn.

Fartøyet har lengde oa på 79,80 m, lengde pp 77,12 m og bredde 16 meter.

«Steinar Olaisen» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted

Aas Mek. Verksted AS leverte den 3. juli 2017 sitt nybygg nr. 198, en brønnbåt av typen AAS 3602 ST til rederiet Nova Sea Service AS som er eid av Nova Sea AS. Dåpen vil finne sted på Lovund den 8. juli med Tove Helene Os som gudmor.

Nova Sea Service AS ble etablert i mai 2016. Dette er et selskap som er eid av Nova Sea As. Gründeren bak Nova Sea, Steinar Olaisen, ble en av norges laksepionerer. Den første oppdrettslaksen som kom til Nord-Norge kom pakket i plastposer, ombord i et sjøfly som landet på Lovund i 1972. Forskerne var skeptiske til lakseoppdrett i Nord-Norge, men gründer og pådriver Steinar Olaisen hadde tro på prosjektet, og sammen med sine nærmeste jobbet han til tider døgnet rundt med utallige eksperimenter og forsøk. Hans motivasjon var først å fremst å snu den negative befolkningsutviklingen på hjemstedet, og hjelpe det lokale næringslivet som slet i motbakke. Han gikk dessverre bort sommeren 2011, men Nova Sea drives fortsatt etter hans leveregler om ærlighet og nøkternhet i drift, og fokus på kvalitet.

Nybygget er et nyutviklet design med type betegnelsen AAS 3602 ST med en lastekapasitet på 3600 m2, tilsvarende 540 tonn med levende laks. Det nye designet er utviklet av verftet på basis av vår lange erfaring med denne type fartøy. Det er skrogmessig uttestet i modelltanken i Trondheim for optimalisering av skroglinjer for lavest mulig energi forbruk og størst mulig fart på last og ballast. Sirkulasjonen i lasterommet er optimalisert med CFD analyse for å få best mulig vannkvalitet under transport og avlusing. Skrogkonseptet er en videreutvikling av vårt spesielle forskips design som gir roligere bevegelser i dårlig vær, lavere energiforbruk og redusert stress på både fisken og mannskapet. Båten er arrangert for åpen og lukket transport, sortering, smolt transport, avlusing med filter for oppsamling av lus og UV-behandling av alt sirkulasjonsvann.

Båten er arrangert med 11 enmannslugarer med toalett og dusj, TV, musikkanlegg og sofagruppe. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, salong med panorama utsikt, kino, trimrom, samt skye lounge med jacuzzi og sittegruppe på toppen av styrhuset med 360 o panoramautsikt. Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiske håndtering. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

Lasterommet er på totalt 3600 m3 fordelt på 2 rom med skyveskott og trengesystem. For lasting og lossing av levende fisk er båten arrangert med trykk laste- og lossesystem med fisketellere, for trykklossing også til land opp til 10 m trykkhøyde. Det er montert to doble vakuumpumpe anlegg med 4 x 6400 l tanker. Båten er arrangert med CO2 luftere, oksyginering m m for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med lukket transport, transport av smolt, syk fisk, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l. Båten er utstyrt med filter og UV anlegg for behandling av sirkulert vann ved UV lukket transport, smolt transport o.l.

Sirkulasjonssystemet er også arrangert med egne filter for oppsamling av lus i forbindelse med avlusing av fisken. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff / lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. Båten er også utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system, med kapasitet på 2 x 2200 kw ved 7 grC, som gir en senkning av temperaturen på ca. 1.2 grC pr time.

M/S «SteinarOlaisen» har 14,5 knop som servicefart. Designet er nyutviklet med lastekap. på 3600 m3 som tilsvarer 540 tonn levende laks.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well 3000 for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter. Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l i forbindelse med lasting langs mærene.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfiseringssytem «Well Wash». Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og  CO2-luftere i en automatisk syklus styrt prosess. Før avgang er det montert et dobbelt Optilicer termisk avluseranlegg med kapasitet på avlusing av ca 200 t i timen.

 

M/S "Multi Energy" - en kraftplugg fra Sletta Verft AS.

«Multi Energy» – levert fra Sletta Verft

Sletta Verft AS i Mjosundet overleverte M/S «Multi Energy» til FSV Group den 16. november 2020.

Nybygget er et 27,00 meter langt frakte- og servicefartøy, og er verftets byggenummer 183. Et søsterskip, Sletta Verft sitt bnr. 186, er under bygging for levering til samme rederi i mai 2021.

Fartøyet som er spesielt utviklet for frakte- og slepeoppdrag, service og support i havbruksnæringen, er utviklet av FSV Group og Solstrand Trading. I fartøydesignet er det lagt stor vekt på økt kapasitet og på å ta i bruk nyvinninger av utstyr, systemer og løsninger for sikre og effektive operasjoner om bord.

Nybygget er en kraftplugg av et fartøy med svært gode sjøegenskaper og arbeidsforhold om bord. I design og arrangement er det lagt vekt på gode og sikre tekniske løsninger for de som arbeider på dekk, og det siste tilgjengelige innen sikkerhetsutstyr er å finne om bord i fartøyet. For å tilfredsstille fremtidige miljøkrav, er det installert et diesel-elektrisk fremdriftssystem i kombinasjon med en batteripakke på 270 kWH. Dette er den største batteripakken installert på et større servicefartøy i havbruksnæringen, og gir store miljøgevinster.

M/S "Multi Enovation" er bygg nr. 192 fra Sletta Verft AS. Foto: Verftet

«Multi Enovation» – fullelektrisk fra Sletta Verft

FSV Group AS fikk den 24. april overlevert «Multi Enovation» fra Sletta Verft. Den 17 meter lange båten vil kunne operere helelektrisk en hel arbeidsdag.

Stor kapasitet
Fartøyet er utviklet for å utføre service, support, frakte- og slepeoppdrag for havbruksnæringen. Det har en batterikapasitet på 1.050 kWh, noe som gjør båten ledende i dagens serviceflåte. Batteripakken sammen fartøydesign og det elektriske framdriftsmaskineriet sparer miljøet for 520 tonn CO2 per år, som tilsvarer et utslipp på rundt 215 biler.

M/S «Multi Enovation» er det andre fartøyet FSV Group får overlevert fra Sletta Verft i år. Totalt har FSV seks fartøy i ordre som er planlagt overlevert i 2023, hvor alle fartøyene vil ha et lignende elektrifisert framdriftsmaskineri. FSV Group har opplevd en kraftig vekst siden etableringen i 2011 og selskapet vil ha totalt 22 fartøy i drift når 2023 er omme. Parallelt med et intenst nybyggingsprogram, bygger rederiet også om noen av de eksisterende fartøyene til hybrid framdriftslinje. – Vi jobber hardt for å beholde en ledende posisjon innen elektrifisering av serviceflåten i næringen, og da er en slik omstilling nødvending, sier daglig leder i FSV Group, Arild Aasmyr.

Kåre Sletta, daglig leder ved Sletta Verft sier det er svært hyggelig å få levere enda et fartøy til FSV.

– Vi er stolt over å få levere moderne og miljøvennlige servicefartøy til FSV Group. FSV stiller meget strenge krav til kvalitet, finish samt leveransepresisjon, og vi ser på det som en stor tillitserklæring at de igjen valgte å bygge hos oss, legger han til.

Maskineri
Nybygget er utstyrt med Scania DI 13 generator som yter 425kW. Gir og propellanlegg er levert av Nogva Heimdal. Batteripakken har en kapasitet på 1050 kWh levert av Hagal Ocean. Styremaskin og thrustere er levert av PMH, hvorav styremaskin er av type SG500 og thrusterne yter 2 x 80 kW. Fremdriftssystem, IAS, EMS og manøversystem er levert av Elmarin AS.

Designet er av Solstrand Trading.

Dekksutstyr
Vinsj, styrepinner, haikjeft og capstaner er levert av MB Hydraulikk. Dimo har stått for leveranse av kran og EPU. Undervannsdronen (ROV) er levert av Sperre AS og er av type Sub-Fighter 10K.

 

M/S "Multi Innovator". Foto: Kjell Stien Brunes

«Multi Innovator» – levert fra Vard Aukra

I september 2018 overleverte Vard Aukra sitt første frakt- og servicefartøy til FSV Group.

Fartøyet er verftets byggenummer 900 og har designbenevnelse S-1919-SV. Nybygget omtales i markedet som ett av de mest avanserte fartøyene til havbruksnæringen noen sinne.

M/S «Multi Innovator» er spesielt utviklet for service- og supportoppdrag innen havbrukssektoren og er et fartøy hvor det er lagt stor vekt på å ta i bruk nyvinninger av utstyr, systemer og løsninger. Blant annet er det montert en avansert ROV ombord, mens selve fartøyet har DP, spesialtilpasset dekksutstyr, ballastvannsystem, elektriske tunneltrutsere og dieselelektrisk generatoranlegg.

M/S «Multi Innovator» kompletterer en allerede moderne flåte av servicefartøyer i FSV.  Et søsterskip overleveres i løpet av våren 2019.

«Multi Ocean» – levert fra Sletta Verft

Sletta Verft AS overleverte den 25. oktober 2021 M/S «Multi Ocean» til FSV Rederi AS.

– Dette er det andre skipet av en serie av fem som vi skal bygge til FSV Rederi, forteller daglig leder Kåre Sletta i en kommentar.

Nybygget er basert på et nytt ettskrogs fartøydesign. Det nye fartøykonseptet, som er spesielt utviklet for mindre frakte- og slepeoppdrag, service og support i havbruksnæringen, er utviklet av FSV Group og Solstrand Trading.

Det nye fartøydesignet har lagt stor vekt optimal skrogutnyttelse for å gi best mulig lastekapasitet, stabilitet og sjøegenskaper.

Tekniske data

Lengde        15,09 meter

Bredde        8,70 meter

Diesel tank 15 m3

Ferskvann   9 m3

Lasterom     79 m3

“Multi Quality” levert fra Vaagland Båtbyggeri

FSV Group AS tok i april 2016 levering av servicefartøyet “Multi Quality” fra Vaagland Båtbyggeri AS.

Dette er verftets byggenr. 151 og søsterfartøy til «Multi Safety» som ble levert senhøstes 2015. Båtene benevnes frakte- og servicefartøy for oppdrettsnæringen og er bygget til DNV GL klasse ✠1A1, Tug, Dynpos(AUT), samt Sjøfartdirektoratets regler for lasteskip med europeisk fartsområde nord for 40 gr.

Hoveddata er oppgitt til Loa 26,88 meter, lbpp 23,38 meter og bredde 11,50 meter. Bollardpull er 16 tonn mens arbeisdekket har kapasitet for 185 tonn eller 6 stk. 20 fots containere.

M/S "Myllingen" er Moen Marin sitt 3. fartøy til Cermaq Norway hittil i år. Foto: Verftet

«Myllingen» – NabCat fra Moen Marin

 

Moen Marin leverte sitt bnr. 166 til Cermaq Norway den 21. juni 2017. Dette er det tredje Nabcat-servicefartøyet verftet leverer til Cermaq i år.

I likhet med forrige levering fra Moen Marin AS har «Myllingen» lengde på 13,50 meter og bredde 7,50 meter, og er utstyrt med to Nogva Scania-motorer. Moen Marin fremhever at fartøyet oppnår god fremdrift med en samlet motoreffekt på 760 hestekrefter og i kombinasjon med Nogva gir, vribart propellanlegg, samt Sleipner baugpropell sørger det for kraft, presisjon og fleksibilitet. – Et «must» ved varierte operasjoner i røft, nordnorsk farvann, skriver Moen Marin i en pressemelding.

Arbeidsdekket er utstyrt med radiostyrt kran på 32 tonnmeter, samt capstaner på tre og fem tonn. Drivstoffkapasiteten er 4 m3, mens ferskvannstanken er på 3 m3. I maskinrom er det installert Inergen brannslokkesystem. Farten oppgis til ca. 15 knop.

Designen er utført av Heimli AS og fartøyet har følgende hoveddata: Loa 26,25 meter, lengde bpp 23,95 meter og bredde 11,60 meter. Foto: Jan Thore Josdal

«Niklas» levert fra Fitjar Mek. Verksted

Den 22. juni 2016 overleverte Fitjar Mek. Verksted AS sitt bnr. 218, M/S «Niklas» til Finnsnes Dykk og Anleggservice AS.

M/S «Niklas» er den hittil største båten FMV har bygget innenfor segmentet arbeidsbåt til oppdretts- og servicenæringen. Fartøyet er utrustet med topp moderne fasiliteter og et dekksmaskineri dimensjonert for å mestre tunge og utfordrende arbeidsoppgaver. Nybygget har dieselelektrisk fremdriftssystem for maksimalt å kunne utnytte strøm om bord, både til propulsjon og til arbeid med dekksutstyr. – Med dette prosjektet har vi sprengt nye grenser og innlemmet design og bygging av enskrogs arbeidsbåter i vår portefølje, forteller Jan Thore Josdal, ansvarlig innkjøper ved FMV.

Det har vært høyt fokus på alle installasjoner om bord. «Niklas» er således utstyrt med god navigasjons- og kommunikasjonsutrusting. Nybygget har blant annet posisjoneringsanlegg, flere kartsystemer for å kunne betjene alle kundegrupper, samt multistrålelodd og strømlogg for kartlegging av havbunnen.

– Skroget er bygget her i Norge, fra første sveis, forsikrer Josdal. – Men grunnet høy aktivitet ved FMV har vi måttet leie inn produksjonslokaler i Uskedalen for skrogbyggingen. Der er seksjonene bygget, sammensatt til ett skrog og oppmalt før slep til Fitjar for utrusting og ferdigstilling.

Finnsnes Dykk & Anleggservice er lokalisert på Finnsnes og driver med dykking og alt av undervannsarbeider. Kundekretsen inkluderer maskinentreprenører, kraftlag, kystverk og kommuner i Nordland, Troms og Finnmark. Selskapet disponerer fire andre fartøyer i tillegg til «Niklas».

Foto: Larsnes Mek. Verksted AS

«Nordhavet» – levert fra Larsnes Mek. Verksted

Larsnes Mek. Verksted AS overleverte i februar 2019 nybygget M/S «Nordhavet» til rederiet Arvesen AS.

Snurrevadfartøyet er byggenummer 58 fra verftet på Larsnes som har en meget omfattende ordrebok på nybygg. Nybygget er rigget for kystnot og snurrevad og i all hovedsak lik «Sander Andre» som verftet leverte til Mirsel AS i Sørvågen for kort tid siden. M/S «Nordhavet» er ett av kystfiskeflåtens mest effektive og avanserte fartøy. Optimale skroglinjer sikrer meget gode sjøegenskaper og lavt brennoljeforbruk.

Fartøyet er arrangert med CO2 RSW-anlegg og seks RSW-tanker for levende fisk, fisk i tanker og fisk i kar med issørpe. Total lastekapasitet er 420 m3. To notbinger og krafige kombivisjer for not og snurrevad gir høy grad av effektivitet. Det er fire gode enmannslugarer og tre tomannslugarer ombord.

Hoveddata:

Lengde oa er oppgitt til 38,65 meter, lengde b.p.p. 32,50 meter og bredde 9,25 meter.Bruttotonnasjen er opp gitt til 499 tonn.

«North Barents» har loa 92,60 meter, bpp 82,20, største bredde 19,20, dybde h.dk. 8,50 meter og er klasset til DNV GL +1A1 SPS Clean(Design) COMF(C-2, V-3) DK(+) DYNPOS(AUTR) E0 HL(2.8) Ice(1B) LFL(*) NAUT(OSV(A)) OILREC SF Winterized(Basic).

«North Barents» – PSV fra Simek

Rederiet Gulf Offshore Norge AS tok levering av M/S «North Barents» den 18. januar 2017. Da hadde skipet lagt klar til overlevering en god stund, men nedgangen i offshore gjorde at rederi, bankene og verft ble enige om utsatt levering.

Skipet er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund og er en videreutvikling av ST-216L CD. Skroget er bygget ved Desan Deniz Insaat Sanayi Ticaret A.S.

ST-216 Arctic er designet for operasjoner i nordområdene og er basert på erfaringene fra tidligere leverte ST-216 CD som rederiet har i operasjon. Her er både is-klasse på båten samt at den har klassenotasjonen ”Winterized Basic”, som betyr at en tar høyde for nedising av skipet ved å installere varmekabler i utsatte områder for å sikre passasje til livsviktige funksjoner.

M/S «North Barents» har et dieselelektrisk fremdriftsanlegg ved tre generatorer på totalt ca. 8.400 kW v/900 o/min. som bl.a. leverer strøm til de to CRP azimuth thrusterne akter, hver på ca. 2.600 kW som gir en forventet fart på ca. 16 knop. I tillegg er skipet utstyres med 2 stk. 1100 kW CP thrustere og en opptrekkbar 880 kW CP thruster forut.

Skipet er designet og bygget for krevende oppgaver i nordområdene.

Sletta Verft brukte 15 uker på å bygge arbeidskatamaranen "Oddmund". Foto: Verftet

«Oddmund» – arbeidskatamaran fra Sletta Verft

Arbeidskatamaranen «Oddmund» er byggenummer 168 fra Sletta Verft. Fartøyet ble nylig overlevert til oppdrettselskapet Knutshaugfisk.

«Oddmund» er en arbeidskatamaran i aluminium på 10,40 x 4,70 meter. Kontorleder Ronny Haltbakk ved Sletta Verft uttaler til Kyst.no at «Oddmund» hører til den minste båtserien verftet produserer. – Vi har designet den selv og siden lanseringen i oktober 2017 har vi fått kontrakt på seks båter, sier Haltbakk.

Denne serien leveres i tre forskjellige lengder (7,90 meter, 10,4o meter og 11,30 meter), alle med samme bredde på 4,70 meter.

Fra dåpen av "OV Ryvingen" i Ålesund den 8. mai 2019. Foto: Kystverket

«OV Ryvingen» – levert fra Fitjar Mek. Verksted

Det er Fitjar Mek. Verksted AS som har bygget Kystverket nye flaggskip. Designen er fra Heimli Ship Design og nybygget ble døpt i Ålesund onsdag 8. mai 2019.

M/S “OV Ryvingen” et et moderne hybridskip hvor batterikapasiteten gjør det mulig å gå kun på batteridrift en hel arbeidsdag. Båten beskrives som et multifunksjonelt fartøy som innebærer at det skal utføre alle typer tjenester langs hele norskekysten, alt fra vedlikehold av merker og lykter til nymerking av farleder og å være en ressurs i forbindelse med oljevernaksjoner og annen opprydning.

“OV Ryvingen” er et hybridskip med flere innovative løsninger som bidrar til redusert energiforbruk. Blant annet fremheves verdens første permanentmagnet azipull-propeller, en stor “thermos” som bruker varme fra hovedmotoren til varmegjenvinning samt et avansert energistyringssystem.

Batteripakken ombord er på hele tre MWh som gjør det mulig å gå en hel arbeidsdag kun på batteridrift. Kystverket poengterer også at fartøyet kan benytte landstrøm der det er tilgjengelig, og kan ligge i opptil et døgn for å ha et havneopphold som er støy- og utslippsfritt.

“OV Ryvingen” er av Heimli Ship Design.

Hoveddata:

“OV Ryvingen” har designbenevnelsen HFMV MFF46 med lengde oa på 46,60 meter og bredde 12,00 meter. Skipet er klasset til DNV GL +1A Battery(Power) Clean COMF(C-2, V-2) DYNPOS(AUT) E0 Ice(1C) OILREC.

Det nye fartøyet er det fjerde i henhold til Kystverkets sin flåtefornyelsesplan. Den neste båten blir et søsterskip av “OV Ryvingen” og leveres fra Fitjar Mek. Verksted AS høsten 2020.

Lengde oa 79,80 meter, lengde bpp 77,12 meter, største bredde er 16,00 meter og dybde i riss er oppgitt til 7,60 meter.

«Øystrand» – Første AAS 3602 STDE

Aas Mek. Verksted AS overleverte sitt bnr. 195 til Bømlo Brønnbåtservice AS den 16. januar 2017. Lastekapasiteten er på hele 3600 m3/540 t laks fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem.

Det nye designet er utviklet av verftet selv på basis av lang erfaring med denne fartøystypen. Skrogmessig er det testet i modelltanken i Trondheim for optimalisering av skroglinjer for lavest mulig energiforbruk og størst mulig fart på last og ballast. Sirkulasjonen i lasterommet er optimalisert med CFD analyse for å få best mulig vannkvalitet under transport og avlusing. Skrogkonseptet er en videreutvikling av vårt spesielle forskipsdesign som gir roligere bevegelser i dårlig vær, lavere energiforbruk og redusert stress på både fisken og mannskapet, heter det i en pressemelding fra verftet. Båten er arrangert for åpen og lukket transport, sortering, smolt transport, avlusing med filter for oppsamling av lus og UV-behandling av alt sirkulasjonsvann.

M/S «Øystrand» er arrangert med elleve enmannslugarer med toalett og dusj, TV, musikkanlegg og sofagruppe. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, salong med panorama utsikt, kino, trimrom, samt skye lounge med jacuzzi og sittegruppe på toppen av styrhuset med 360 o panoramautsikt.

Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle systemer, fjernstyring av all last og fiske håndtering. Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for europeisk fart. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing etter strengeste krav.

For optimal økonomisk og miljømessig drift, er båten utstyrt med dieselelektrisk fremdriftssystem på 3000 kW. Strømproduksjon besørges av 4 stk. hjelpemotorer, hver med en kapasitet på 1550 kW og totalt 6200 kW.

Fartøyet er utrustet med et omfattende system for søppelhåndtering. Bildet viser kraner og hydraulisk oppsamlingskurv.

«Pelikan II» – el-miljøbåt fra Grovfjord Mek.

Byggenummer 158 fra Grovfjord Mek. Verksted AS, den elektriske miljøbåten «Pelikan II», ble overlevert fra verftet til Oslo Havn AS og døpt ved Honnørbrygga den 27. august 2020.

– At Oslo Havn velger oss til å bygge den nye batterielektriske miljøbåten, er en fjær i hatten for oss, sa Bård Meek-Hansen, daglig leder i Grovfjord Mek. Verksted AS, i forbindelse med dåpen. – Dette viser at vår strategiske satsing på å bygge opp kompetanse på batterielektriske fartøy har vært riktig og begynner å bære frukter.

M/S «Pelikan II» har en lenge o.a. på 12,00 meter med største bredde på 7,50 meter. Fremdriften besørges av to elektriske motorer og fire elektriske sidepropeller. Nybygget kan dermed enkelt manøvrere langs kaier og land for å plukke søppel og lignende. En 550 kW batteripakke sørger for full arbeidsmodus i fire-fem timer. Ladetid på batteriene er oppgitt til to timer. Et solcellepanel på besørger strøm til fartøyets navigasjonsinstrumenter.

GMV leverte for øvrig verdens første fullelektriske oppdretts-/røkterbåt «Astrid Helene» i 2018.

M/S "Ragnhild Kristine" gikk rett på seigarnfiske på Buagrunnen på Møre. Foto: Vard Aukra/ Brunes Foto

«Ragnhild Kristine» – levert fra Vard Aukra

M/S «Ragnhild Kristine» ble levert som bygg nr. 902 fra skipsverftet Vard Aukra til tvillingbrødrene Torstein og Øystein Orten i februar 2019.

Nybygget er omtalt som Norges største 15-metring og føyer seg inn i rekken av avanserte kystfiskebåter som flagger høy kvalitet på ferskfisken som et hovedmål. Rederbrødrene er særs fornøyd med at det bare går en halvtime fra fisken kommer over rekka til den ligger ferdig sløyd og nedkjølt i isoporkasser i lasterommet. Dette innebærer at fisken dras rett inn i blødetank som holder fire graders vann før den hodekappes maskinelt og ferdigsløyes for innmat manuelt før den går i skylletank med minus en halv grads vanntemperatur. M/S «Ragnhild Kristine» skal hovedsakelig drive fiske med autoline, med sesongbasert garnfiske.

Lengde oa er oppgitt til 14,99 meter med 8,00 meter bredde. Fartøyet har kapasitet for 20 tonn fisk. M/S «Ragnhild Kristine» har i år et kvotebasert driftsgrunnlag på 211 tonn torsk, 337 tonn sei og 651 tonn hyse.

M/S «Reidar Viking».

«Reidar Viking» – arbeidskatamaran fra Sletta Verft

Det er stor aktivitet ved Sletta Verft AS og den 22. februar 2017 overleverte verftet sitt bnr. 159 til Arnøy Laks AS.

M/S Reidar Viking er det andre lokalitetsfartøyet levert fra Sletta Verft til rederiet og et viktig element i selskapets flåtefornyelsesprogram. Med denne nyebåten har man fått større plass til mannskapet, bedre løftekapasitet og høyere fartøysstabilitet.

Arnøy Laks har gjennomført et moderniserings- og oppgraderingsprogram som nå med leveringen av «Reidar Viking» nærmer seg avslutning. Programmet er begrunnet med større arbeidsoperasjoner på lokalitetene. Kyst.no skriver at selskapet nå har fem arbeidsbåter som opererer på syv lokasjoner.

Det nye fartøyet har en lengde på 13,30 meter og bredde på 7,50 meter. Fremdriften besørges av en Scania DI13 dieselmotor som yter 380 hk.

 

 

 

 

Stor dag: Fra v. Sigurd Sandøy, Jarle Gunnarstein (Larsnes Mek. Verksted), Anders Sandøy, Joar Sandøy, gudmor Camilla Sandøy, Anette Sandøy, Merete Sandøy og Odd Einar Sandøy.

«Ro Fortune» – brønnbåt fra Larsnes Mek. Verksted

Lørdag 30. juni 2018 ble byggenr. 62 fra Larsnes Mek. Verksted AS, M/S «Ro Fortune”, døpt i Tromsø havn.

M/S “Ro Fortune” er den femte brønnbåten i serien LFC2020, alle levert fra Larsnes. Skipsdesignet er et resultat av mangeårig utviklingsarbeid mellom rederi og Skipskompetanse AS i Måløy. Nybygget er stasjonert i Nord-Norge, med Troms og Finnmark som viktigste operasjonsområde.

Gudmor var Camilla Sandøy.

Byggenummer 70 fra Larsnes Mek. Verksted AS, M/S "Ro Senja". Foto: Verftet

«Ro Senja» – brønnbåt fra Larsnes Mek.

Fredag ​​13. januar 2023 ble bygg nr. 70, «Ro Senja» overlevert fra Larsnes Mek. Verksted AS til rederiet Rostein AS.

M/S «Ro Senja» er bygget etter samme konsept som Larsnes sitt bnr. 65, «Ro Vision» og bnr. 66 «Ro Venture». Også dette nybygget er utrustet med hybrid fremdriftsanlegg. I tillegg er det montert DC Island og 11 kW landstrømanlegg. «Ro Senja» er i tillegg videreutviklet med tanke på skånsomme løsninger og fiskevelferd.

I likhet med «Ro Vision» skal SalMar være oppdragsgiver for «Ro Senja» de neste årene. Kontrakten ble signert i mars 2021 og skrogverftet Marine Projects SA i Gdansk startet oppstart av stål i juni 2021. På grunn av økning i korona-pandemien i slutten av 2021 og krigen i Ukraina ble skroget 2-3 måneder forsinket fra skrogverftet.

Båten er utstyrt med batteripakke fra Siemens, tre sett dieselgeneratorer fra Yanmar TIR 3. Nybygget er den 10. brønnbåten Larsnes Mek. Verksted AS leverer til Rostein AS, og den 8. i rekken av LFC 2020-serien med design SK 6000 DEH III. Skipskompetanse AS i Måløy har designet alle båtene.

– Vi takker våre egne arbeidere igjen for fantastisk jobb, sier verftsdirektør Jarle Gunnarstein i forbindelse med overleveringen. – I tillegg vil vi takke alle leverandører som har vært involvert på båter, mange av de lokale og fra Møre og Romsdal.

Jarle Gunnarstein forteller at det er ca. 75 prosent norsk verdiskapning på dette prosjektet.

Larsnes Mek. Verksted AS fremhever også Eksfin for sitt skipsfinansieringstilbud til rederiet. Uten dette ville verken «Ro Vision», «Ro Venture», «Ro Sailor» eller «Ro Senja» blitt realisert så raskt. Eksfin sitt tilbud er avgjørende for å sikre videre aktivitet ved norske verft.

Bildet viser søsterskipet «Ro Venture», bnr. 66 fra Larsnes Mek. Verksted AS. Foto: Verftet

Hoveddata

Lengde 84,00 meter

Bredde 15,50 meter

Fiskebanker 3900 m3

Bruttotonnasje 3694

Klasse DNV GL 1A DPS (1) E0, Batterisikkerhet

Innredning for 12 personer

 

M/S «Ro Server» i operasjon ved et oppdrettsanlegg. Foto: Rostein AS

«Ro Server» levert fra Larsnes Mek. Verksted

I mai 2016 overleverte Larsnes Mek. Verksted AS bnr. 55 til rederiet Rostein AS. Dette er den første av tre store brønnbåter som verftet bygger for Rostein.

Dette er den første av tre store brønnbåter som verftet bygger for Rostein. Designen er fra Skipskompetanse AS med typebetegnelsen SK 6000 DE II. Lastekapasiteten er på hele 3500 m3.

Nybygget har en største lengde på 82,10 meter, lengde bpp 77,60 meter og bredde 15,50 meter – og er en noe større utgave av verftets bnr. 54, M/S «Ro Arctic», til samme rederi – også det en brønnbåt. «Ro Server» er altså det første av tre i SK 6000 DE II-serien. Dermed viser båtene fra Larsnes utviklingen innen brønnbåt-sektoren, fra «Ro Fjord» (lev. 12/2009, loa 72,16 m, 2800 m3) via «Ro Arctic» (lev. 11/2014, loa 75,50 m, 3140 m3) til dagens nybygg «Ro Server» (5/2016, 82,10 m, 3500 m3).

Selv om «Ro Arctic» var utrustet med mange nyvinninger, tar «Ro Server» det hele et steg videre. Dette er første brønnbåt med utstyr for lusefjerning ved bruk av varmt vann. Metoden er svært skånsom og har ingen andre utslipp enn temperert vann. Rederiet opplyser at man forventer økt bruk av denne type løsning fremover. Andre karakteristika ved denne er to brønner, skyveskott, automatisk tankrensesystem, BlueMist vask- og desinfeksjonssystem, 100 prosent lusfiltrering og UV.

M/S «Ro Server» er klasset til DNV GL med notasjonene +1A1, E0 og skal for det meste operere på Vestlandet. IMO nr. er 9773260.

M/S "Ro Venture" er noe så unikt som verdens 2. hybride brønnbåt. Også forgjengeren, "Ro Vision", var levert fra Larsnes Mek. Verksted AS.

«Ro Venture» – hybrid brønnbåt fra Larsnes Mek. Verksted

Den 16. juli 2020 overleverte Larsnes Mek. Verksted AS sitt byggenummer 66 til rederiet Rostein AS, Harøy. Nybygget er verdens 2. hybride brønnbåt, etter søsterskipet «Ro Vision» som verftet leverte til samme rederi tidligere i år.

M/S «Ro Venture» er det syvende fartøyet i serien LFC 2020 fra Skipskompetanse AS i Måløy, og de er alle bygget ved Larsnes Mek. Verksted AS. Smartere energibalanse er stikkordet for å beskrive hybriddriften. Den skal sørge for et optimalt samspill mellom batteripakke og dieselgeneratorene. Batteriene tar effekttoppene og avlaster dieselmotorene effektivt.

Brønnbåten har designbenevnelse SK 6000 DEH III. Båten har to fisketanker med en kapasitet på 3900 m³, flyttbare bulkheads og et moderne system for lossing og lasting av levende fisk.

«Ronja Challenger» har lastekapasitet på ca. 1800 m3 fordelt på to lasterom med skyveskott og trykk laste-/lossesystem. Fartøyet er arrangert med rederiets spesielle tverrskips sirkulasjonssystem for optimal utnyttelse av tankvolumet.

«Ronja Challenger» levert fra Aas Mek. Verksted

Brønnbåten av AAS 1802 ST design ble overlevert Sølvtrans AS, Ålesund i april 2016.

Nybygget er arrangert for føring av levende fisk i lukket og semi-lukket brønn med UV rensing uten utslipp av ubehandlet vann under transport eller ved lossing, samt transport av levende fisk i vanlig åpen brønn. Lastekapasiteten er på ca. 1800 m3 fordelt på to lasterom med skyveskott og trykk laste-/lossesystem, og fartøyet er arrangert med rederiets spesielle tverrskips sirkulasjonssystem for optimal utnyttelse av tankvolumet. Det er montert et dobbelt vakuumpumpe-anlegg med 2 x 6000 l tanker.

Designet har følgende hoveddata: Lengde oa 69,86 meter, lbpp 66,98 meter og bredde 12,00 meter. Dødvekten er oppgitt til 3200 tonn. Fremdriften besørges av en Wärtsilä dieselmotor med ytelse på 1600 kW v/1000 o/min.

 

M/S "Ronja Evolution" er en moderne og effektiv brønnbåt levert fra Aas Mek. Verksted AS i januar 2024. Foto: Verftet

«Ronja Evolution» overlevert

Aas Mek. Verksted A/S på Vestnes overleverte den 15. januar nybygg nr. 213, en brønnbåt av typen AAS 3002 ST til rederiet Sølvtrans AS.

– Dette er 38. nybygget vi har gleden av å levere til Sølvtrans over en periode på vel 25 år, forteller verftsdirektør Bjørn Magne Aas. – Det er også det sjette, av 7 nybygg, i en serie av 3000 m3-fartøy vi har i ordre til Sølvtrans.

Brønnbåten «Ronja Evolution» nærmer seg overlevering.

Rederiet

Sølvtrans AS er verdens ledende brønnbåtrederi. Det er et selskap som er svært opptatt av fiskehelse, biosikkerhet og lokal verdiskaping. Sølvtrans bygger i all hovedsak båter ved lokale verft, kjøper verdens beste fiskehåndteringssystemer fra verdensledende lokale leverandører og satser på norske sjøfolk om bord i sine fartøy.

Selskapet har over 35 fartøy i drift, som i stor grad går på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada og Tasmania. Selskapet ble etablert i 1986 av Roger Halsebakk.

Hoveddimensjoner

  • Lengde o.a: 76,96 m
  • Bredde: 17,80 m
  • Dybde i riss: 5,90 m
  • Lasteromskap.: 3000 m3
  • Servicefart: 13 knop

Arrangementet

Nybygget er av verftets eget design av type AAS 3002 ST og har et brønnvolum på 3000 m3 fordelt på to fisketanker. Båten er utrustet med det beste og mest innovative fiskehåndteringsutstyret i markedet.

AAS 3002 ST er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten. Spesielt tilpasset for transport av smolt og med anløp ved smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig med for stort dypgående.

Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent og lukket system på en sikker og skånsom måte. M/S «Ronja Evolution» er en dedikert smoltbåt som er utstyrt med et egenutviklet og patentert lastesystem for skånsom og effektiv sortering og nøyaktig telling av smolt.

Fartøyet er arrangert med system for null utslipp under lukket transport. Med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filter system for oppsamling av lus, UV behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske og desinfisering anlegg, overvåking, regulering og logging av vannparameter og system for ferskvanns behandling av fisken m.m.

Brønnbåten er designet med shelterdekk som gjør det langt tryggere for mannskapet å ferdes på dekk i dårlig vær. Samtidig gir det mer plass for spesialutstyr under dekk.

Innredning

Båten er arrangert med innredning og lugarer for 12 personer, alle med toalett, dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue og trimrom.

Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten. Fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system og fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuum toalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

Elektronisk utstyr

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr for Europeisk fartsområde.

Lastearrangement

Lasteromvolumet er på 3000 m3 som gir en kapasitet på føring av rundt 450 tonn levende fisk. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, som er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem.

Nybygget er designet for skånsom undertrykkslasting, overtrykk lossing til merd eller anlegg på land, sortering, avlusing o.l., uten bruk av vakuum pumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med CO2 luftere for avgassing av vannet i brønnene, O2 produksjon og innblandings system for oksyginering av vannet under lukket transport, ferskvanns behandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l.

Nybygget er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for utskilling av lus ved avlusing av fisken. System for avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing, ferskvanns behandling, smolt lasting o.l.

Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff / lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet. Ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing.

Båten er utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system, med kapasitet som gir en senkning av temperaturen på ca. 1,2 ᴼC pr. time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well Control for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l. i forbindelse med lasting langs merdene.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash». Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Dekksutstyr

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire kraner på dekk. Det er i tillegg montert capstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, samt ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert Aqua Scan og Vaki fisketellere.

Maskineri

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Yanmar 6EY26W på 1920 kW ved 750 o/min. koblet til et Brunvoll Volda gear og propellanlegg.

Strømproduksjon besørges av to stk. CAT 3512 C hver på 1550 ekW som er utstyrt med SCR-anlegg for eksosrensing som tilfredsstiller IMO TIER III, samt et nødaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 349 ekW.

For best mulig manøvrering er det montert tre sidepropellere fra Brunvoll, en forut på 600 kW og to akter på til sammen 500 kW.

Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

 

 

 

M/S "Ronja Explorer" Foto: Verftet

«Ronja Explorer» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted

Den 27. juni 2019 overleverte Aas Mek. Verksted AS sitt nybygg nummer 199, M/S «Ronja Explorer» til rederiet Sølvtrans AS.

Nybygget er av typen AAS 2502 ST og ble døpt i Ålesund den 29. juni. Gudmor var Maria Sinkaberg Johnsen. M/S «Ronja Explorer» har en lastekapasitet på 2500 m3 og er av et helt nytt design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset operasjoner i Skottland og for transport av smolt og postsmolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig enkelte steder med for stort dypgående.

Fartøyet er designet med rederiets sirkulasjonsprinsipp med sideveis sirkulasjon i lasterommene spesielt beregnet på lukket transport. Båten er videre arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system samt ferskvannsbehandling for avlusing og for å være servicefartøy for oppdrettsanlegg. Utrustningen omfatter også utstyr med filter og UV system for vannrensing for smolt transport, avlusing og behandling av alt utslipp til sjø.

Du kan lese mer her.

M/S "Ronja Islander" er av AAS 1802 ST design. Foto: Verftet

«Ronja Islander” – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted AS

Sølvtrans Wellboat AS har tatt levering av brønnbåten M/S «Ronja Islander», byggenummer 201 fra Aas Mek. Verksted AS. Skipet døpes i dag, 7. desember 2019, i Ålesund.

Nybygget er av verftets eget design, type AAS 1802 ST, og gudmor er Kathleen Mathisen. Etter levering går fartøyet rett til Canada og inn på langsiktig kontrakt for Grieg Seafood på sine oppdrettsanlegg der.

Sølvtrans AS, hjemmehørende i Ålesund, er verdens største brønnbåtrederi og driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret. Selskapet har med dette fartøyet 24 fartøy i drift. Dette inkluderer fartøyene i Chile hvor Sølvtrans er deleier. Alle fartøyene går i stor grad på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada, Tasmania og Chile. Selskapet ble etablert i 1986 av konsernsjef Roger Halsebakk.

Hoveddata

Lengde o.a. 69,86 meter

Største bredde 12,00 meter

Dybde i riss 6,20 meter

Lasteromskap. 1800 m3

Servicefart 13 knop

 

Arrangement

M/S «Ronja Islander» er utstyrt og arrangert spesielt for føring av levende fisk i lukket system som rederiet har spesialisert seg på gjennom 16 år. Båten er også utrustet med dewater laste-/lossesystem for ferskvannsbehandling av fisken.

Båten er arrangert for sortering, smolttransport, avlusing med filter for oppsamling av lus og UV-behandling av alt sirkulasjonsvann. Fartøyet er spesielt konstruert for å kunne trykklosse med en trykkhøyde på opptil 15 meter. Dette er arrangert spesielt for å kunne trykklosse direkte til slakteri eller mottakstanker på land.

Lastekapasiteten er på 1800 m3 fordelt på to lasterom med skyveskott og trykklaste- og lossesystem, og arrangert med rederiets spesielle tverrskips sirkulasjonssystem for optimal utnyttelse av tankvolumet og lukket transport.

Det er innredningsfasiliteter for ti personer, fordelt på seks énmannslugarer og to tomannslugarer, alle med dusj og toalett. Båten er arrangert med stor og romslig messe og salong, bysse, kjøl- og fryserom, vaskerom, garderobe, kaffebar, trimrom, laboratorium m.m.

Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiskehåndtering m.m. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing iht. strengeste krav.

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler.

Lastearrangement

Lasterommet er på totalt 1800 3fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem. For lasting og lossing av levende fisk er båten arrangert med trykk laste- og lossesystem med fisketellere, for trykklossing også til land opp til 15 m trykkhøyde. I tillegg er det montert et dobbelt vakuumpumpe anlegg med 2 x 6000 liter tanker.

Båten er spesielt arrangert for lukket transport med CO2 luftere, RSW kjøling, oksygenering mm for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med transport av smolt, syk fisk, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l.

Båten er utstyrt med filter og UV anlegget med kapasitet for behandling av vann inn eller ut av lasterommene.

Sirkulasjonssystemet er også arrangert med egne filter for oppsamling av lus i forbindelse med avlusing av fisken. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørrstoff/lus og videre UV-behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres ombord eller leveres til land for analyse eller destruksjon.

Eget system er montert for separering av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing med ferskvannsbading og gjenbruk av ferskvannet, og bruk av over- og undertrykkslasting uten bruk av vakuumpumpe.

Eget system er installert for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. For transport av fisk med lukket system er det montert stor kapasitet med CO2 strippere for avgassing av vannet for fjerning av CO2 og regulering av PH.

Alle systemer, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. For rengjøring og desinfisering av lasterom og rørsystem er det montert et automatisk vaske -og desinfiseringssystem, samt manuelle høytrykksvaskere og ozon desinfiseringssystem.

Dekksutstyr

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire kraner på dekk. To på 26 t/m og to på 24 t/m for not håndtering. Det er i tillegg montert capstans, trommelvinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert fisketellere, samt smolttellere og tørrteller på sorteringsmaskin.

Maskineri

I maskinrommet er det montert en hovedmotor på 1920 kW ved 750 o/min. Strømproduksjon besørges av to dieselmotorer hver på 1628 kW v/1800 o/min., samt et havneaggregat på 323 kW. Alle motorer er utstyrt med IMO-Tier III NOx eksosrenseanlegg som gir sterkt redusert utslipp til luft. For best mulig manøvrering er det montert sidepropell forut og akter, hhv. 450 og 300 kW. Alle systemer, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

Byggenummer 201, M/S «Ronja Islander», ved utrustningskaien til Aas Mek. Verksted AS. Foto: Verftet

M/S "Ronja Mistral". Foto: Aas Mek. Verksted AS

«Ronja Mistral» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted

Aas Mek. Verksted A/S leverte den 30. juni 2023 nybygg nr. 212, en brønnbåt av typen AAS 3002 ST til rederiet Sølvtrans AS.

– Dette er 37. nybygget vi har gleden av å levere til Sølvtrans over en periode på vel 25 år. Det er også det femte, av 7 nybygg, i en serie av 3000 m3-fartøy som vi har i ordre til Sølvtrans, forteller byggeverftet i en pressemelding.

Sølvtrans AS som mottar skipet er hjemmehørende i Ålesund og er verdens ledende brønnbåtrederi. Sølvtrans er et brønnbåtrederi som er svært opptatt av fiskehelse, biosikkerhet og lokal verdiskaping. Rederiets bygger i all hovedsak sine båter ved lokale verft, kjøper verdens beste fiskehåndteringssystemer fra verdensledende lokale leverandører og satser på norske sjøfolk om bord i sine fartøy.

Hoveddata:

  • Lengde o.a                 :               76,96 m
  • Bredde                       :               17,80 m
  • Dybde i riss               :                 5,90 m
  • Lastekap.                   :               3000 m3
  • Servicefart                 :               13 knop

 

Arrangement   

Nybygget er av verftets eget design av type AAS 3002 ST og har et brønnvolum på 3000 m3 fordelt på 2 fisketanker, og er utrustet med det beste og mest innovative fiskehåndteringsutstyret i markedet. Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset for transport av smolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig med for stort dypgående. Brønnbåten er designet med shelterdekk som gjøre det langt tryggere for mannskapet for ferdsel på dekk i dårlig vær. Samtidig gir det mer plass for spesialutstyr under dekk.

Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent og lukket system på en sikker og skånsom måte. M/S «Ronja Mistral» er en dedikert smoltbåt som er utstyrt med et egenutviklet og patentert lastesystem for skånsom og effektiv sortering og nøyaktig telling av smolt.

Fartøyet er arrangert med system for null utslipp under lukket transport med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filter system for oppsamling av lus, UV behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske og desinfisering anlegg, overvåking, regulering og logging av vannparameter og system for ferskvanns behandling av fisken m.m.

Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system og fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash».  Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr for Europeisk fartsområde.

 

 

Designet er Kongsberg NVC 389.

«Ronja Nærøysund» – levert frå Myklebust Verft

Myklebust Verft levert i februar 2022 brønnbåten «Ronja Nærøysund» til Sølvtrans Rederi. Fartøyet er verftets byggenummer 76 og av Kongsberg NVC 389-design.

Dette er verftets fjerde i rekka av avanserte brønnbåtar til det største brønnbåtrederiet i verda.

– Vi er svært nøgde med at fartøyet er levert og klart for oppdrag. Samarbeidet med Myklebust har vore bra og vi overtar eit topp moderne fartøy av høg kvalitet som vi gler oss til å sette i drift, seier dagleg leiar Robin Halsebakk i Sølvtrans.

Fartøyet har ein lastekapasitet på 4000 m3 og er bygd for å ivareta fiskevelferd på ein best mogleg måte. I tillegg har skipet installert batteripakke for å møte framtidas miljøkrav.

– «Ronja Nærøysund» er eit produkt vi er svært stolte av å levere frå oss, og våre ansatte har gjort ein formidabel jobb. Ein framtidsretta brønnbåt som dette er kompleks å bygge, og eit tett og godt samarbeidet med rederi og underleverandørar er også avgjerande for å lykkast, seier dagleg leiar Lars Conradi Andersen i Myklebust Verft.

Samarbeidet mellom Myklebust Verft og Sølvtrans held fram, og verftet har ytterlegare to fartøy i ordreboka til same rederi. Skroget til bygg 77 kom til Myklebust førre veke, medan skroget til bygg 78 er under bygging i Tyrkia.

– Situasjonen ved Myklebust er i betring etter eit krevjande fjorår. Vi ser lysning i covid-situasjonen og har bra med arbeid i 2022. Samstundes jobbar vi med å få på plass meir arbeid ut over i 2023, avsluttar Conradi Andersen.

 

Stor dag: Fra venstre: Bjørn Magne Aas, Gudmor Heidi Engelkor, kaptein Terje Kongestøl Vik og Robin Halsebakk.

“Ronja Princess» – brønnbåt fra Aas Mek.

Aas Mek. Verksted A/S leverte den 30. mars nybygg nr. 208, en brønnbåt av typen AAS 3002 ST til rederiet Sølvtrans AS.

Dåpen fant sted på Skateflukaia i Ålesund, lørdag 26. mars. – Dette er det 33. nybygget vi har fått gleden av å levere til Sølvtrans over en periode på vel 25 år, forteller Bjørn Magne Aas, daglig leder ved Aas Mek. verksted AS på Vestnes. – Det er også det første av 7 nybygg i en serie av 3000 m3 – fartøy som vi har i ordre til Sølvtrans, og som skal leveres jevnt og trutt framover til ut i 2025.

Rederiet

Sølvtrans AS som mottar skipet er hjemmehørende i Ålesund og er verdens største brønnbåtrederi, og driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret. Sølvtrans er et brønnbåtrederi som er svært opptatt av fiskehelse, biosikkerhet og lokal verdiskaping. Derfor bygger selskapet sine båter ved lokale verft, kjøper verdens beste fiskehåndteringssystemer fra verdensledende lokale leverandører og satser på norske sjøfolk om bord i båtene.

Selskapet har over 20 fartøy i drift som i stor grad går på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada, Tasmania og Chile. Selskapet ble etablert i 1986 av Roger Halsebakk, som i dag er styreformann i rederiet.

Tekniske opplysninger, bnr. 208

  • Lengde o.a                 :               76,96 m
  • Bredde                       :               17,80 m
  • Dybde i riss               :                 5,90 m
  • Lasteromskap.         :               3000 m3
  • Servicefart                :               13 knop

Nok et praktbygg fra Aas Mek. Verksted AS.

Arrangement

Nybygget er av verftets eget design typen AAS 3002 ST og har et brønnvolum på 3000 m3 fordelt på to fisketanker, og er utrustet med det beste og mest innovative fiskehåndteringsutstyret i markedet.

Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset for transport av smolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig med for stort dypgående. Båten er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent og lukket system på en sikker og skånsom måte, og er spesielt arrangert for transport av smolt.

Fartøyet er arrangert med system for null utslipp under lukket transport med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filter system for oppsamling av lus, UV behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske og desinfisering anlegg, overvåking, regulering og logging av vannparameter og system for ferskvanns behandling av fisken m.m.

Brønnbåten er designet med shelterdekk som gjøre det langt tryggere for mannskapet for ferdsel på dekk i dårlig vær. Samtidig gir det mer plass for spesialutstyr under dekk.

Innredning

Båten er arrangert med innredning og lugarer for 12 personer, alle med toalett, dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue og trimrom. Styrehuset er arrangert med fire operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system og fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med vakuum toalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.

Elektronisk utstyr

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr for Europeisk fartsområde.

Lastearrangement

Lasterom volumet er på 3000 m3 som gir en kapasitet på føring av rundt 450 tonn levende fisk. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, som er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem. Nybygget er videre designet for skånsom undertrykks lasting, overtrykk lossing til merd eller anlegg på land, sortering, avlusing o.l., uten bruk av vakuum pumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

«Ronja Princess» er arrangert med CO2 luftere for avgassing av vannet i brønnene, O2 produksjon og innblandings system for oksyginering av vannet under lukket transport, ferskvanns behandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner o.l.

Videre er hun er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for utskilling av lus ved avlusing av fisken, system for avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing, ferskvanns behandling, smolt lasting o.l. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff / lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. Båten er også utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system med kapasitet som gir en senkning av temperaturen på ca. 1.2C pr time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well Control for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter. Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l. i forbindelse med lasting langs merdene.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash». Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Dekksutstyr

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk. Det er i tillegg montert kapstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, samt ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

Maskineri

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Yanmar 6EY26W på 1920 kW ved 750 o/min., som er koplet til et Brunvoll Volda gear og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to stk. CAT 3512 C hver på 1550 ekW, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 349 ekW.

For best mulig manøvrering er det montert tre sidepropellere fra Brunvoll, en forut på 600 kW og to akter på til sammen 500 kW. Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

 

 

M/S "Ronjafisk" er av type AAS 2502 ST.

«Ronjafisk» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted AS

Aas Mek. Verksted overleverer sitt byggenummer 200 til Sølvtrans AS. Nybygget er en brønnbåt av verftets eget design av type AAS 2502 ST og ble kontrahert i desember 2017. Dåpen av M/S «Ronjafisk» fant sted i Ålesund den 14. desember med Mrs. Su Cox som gudmor.

Etter levering går nybygget til Skottland, og inn på langsiktig kontrakt for Scottish Salmon og deres oppdretts anlegg i Skottland. – Dette er andre nybygget vi leverer til Sølvtrans i løpet av ei uke, og den 30. båten vi har bygget til rederiet, samt at det er verftets bygg nr. 200, så dette kan sies å være en jubileumsbåt både for rederi og verft, sier verftsdirektør Halvard Aas i en pressemelding. – Det er derfor veldig passende at båten har fått navnet «Ronjafisk» som også var navnet på den første båten verftet leverte til Sølvtrans tilbake i 1995.

M/S «Ronjafisk» ble døpt i Ålesund den 14. desember 2019.

Rederiet

Sølvtrans AS som mottar skipet er hjemmehørende i Ålesund, og er verdens største brønnbåtrederi og driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret. Selskapet har med dette nybygget 25 fartøy i drift. Dette inkluderer fartøyene i Chile hvor Sølvtrans er deleier. Alle fartøyene går i stor grad på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada, Tasmania og Chile. Selskapet ble etablert i 1986 av konsernsjef Roger Halsebakk.

M/S «Ronjafisk»

Fartøyet har følgende hoveddata:

Lengde o.a.: 69,96 meter

Største bredde: 17,80 meter

Dybde i riss: 5,90 meter

Lasteromskap. 2500 m3

Servicefart 13 knop

 

Båten er søsterskip til Aas Mek. sitt bygg nr. 199 som ble levert til samme rederi i juli i år. Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset operasjoner i Skottland og for transport av smolt og postsmolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig enkelte steder med for stort dypgående. Nybygget er designet med rederiets sirkulasjonsprinsipp med sideveis sirkulasjon i lasterommene spesielt beregnet på lukket transport.

Båten er arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system samt ferskvannsbehandling for avlusing og for å være servicefartøy for oppdrettsanlegg. Båten er også utstyrt med filter og UV system for vannrensing for smolt transport, avlusing og behandling av alt utslipp til sjø.

M/S «Ronjafisk» er arrangert med innredning for 12 personer i én- og to-mannslugarer med toalett og dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, trimrom. Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er videre utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i.h.h.t. strengeste krav.  «Ronjafisk» er godt utstyrt med elektronisk utrusting i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart.

 

M/S "Sarpen" ved avgang Grovfjord Mek. Verksted AS. Foto: Verftet

«Sarpen» – levert fra Grovfjord Mek. Verksted

Grovfjord Mek. Verksted AS overleverte sitt bnr. 149, dykkerbåten M/S «Sarpen», til SJ Dykk AS i uke 45/2018.

M/S «Sarpen» er en katamaran med hoveddimensjoner 13,80 x 6,00 meter som SJ Dykk AS skal benytte til forskjellige arbeidsoppgaver for blant annet oppdrettselskaper, havnevesen, rederier og kommuner. Fartøyet skal bemannes med 3-4 arbeidsdykkere og er bygget iht. den nye forskriften om bygging og tilsyn av mindre lasteskip, fartsområde 4.

Designet er arrangert med romslig rorhus, samt stort dekkshus med dykkerrom og verksted. Det er også installert avansert ROV utstyr med tracking. Fremdriften besørges av 2 stk. dieselmotorer hver 500 hk og vannjet-system som gir en toppfart på ca. 20 knop. Trapp i skuteside gir enkel adkomst til merd.

Det nye fartøyet er SJ Dykk sin 2. båt fra Grovfjord Mek. Verksted. Den første var bnr. 53, «Draug», overlevert i 2009.

Daglig leder i SJ Dykk, Stig Johnsen, forteller at etterspørselen etter selskapets tjenester er økende. – Med den nye båten styrker vi kapasiteten og får en dykkerbåt med svært avansert utstyr til å takle varierte og utfordrende oppgaver, sier Johnsen. – Vi er svært fornøyd med båten og det gode samarbeidet vi har hatt med verftet under byggeprosessen.

Grovfjord Mek. Verksted AS er Norges største produsent av arbeidsbåter i aluminium. Verftet er lokalisert i Grovfjord i Sør-Troms. – Siden år 2000 har vi levert nærmere 110 båter til oppdrettsnæringen over hele landet, forteller Bård Meek-Hansen, daglig leder i GMV.

 

 

 

M/S "Seir" har et fast mannskap på 15 personer og driver fiske langs norskekysten, i Barentshavet, rundt Færøyene, Grønland Island og New Foundland. Foto: Seir AS

«Seir» overlevert fra Vaagland Båtbyggeri

Det topp moderne autolinefartøyet M/S «Seir» ble overlevert fra Vaagland Båtbyggeri AS til rederiet Seir AS i september 2018. Nybygget er verftets byggenummer 157.

Nybygget er det femte i rekken som bærer Seir-navnet og Urkedal-familien som eier fartøyet har lagt stor vekt på rigge fartøyet for fremtiden. Blant annet er det installert moonpool som erstatning for luke mot åpent hav, en klar sikkerhetsmessig forbedring mener rederiet.

Kvaliteten på fisken som produseres ombord sikres blant annet gjennom et nyutviklet arrangement for blødetankene. Her skal fangsten ligge nybløgget over lengre tid enn før, for så å bli sendt videre til sløying og nedfrysing. «Seir» skal for øvrig være det første autolinefartøyet som laster på paller, med egen truck i fryserommet. Kapasiteten her er oppgitt til 400 tonn.

Designen er type ST-155 fra Skipsteknisk hvor lengde oa er oppgitt til 53,10 meter med 12,80 meter største bredde. Skipet er klasset i DNV GL med notasjonene +1A1 Fishing vessel Ice(C).

Flotte linjer, med et effektivt undervannskrog. Foto: maritimt.com/Marthe Lunestad Strand

 

Solundbåten "Selbjørnen" levert fra Solund Verft AS i april 2018. Foto: havbrukspartner.no

«Selbjørnen» – levert fra Solund Verft AS

Med et egenartet og svært arbeidseffektivt design har Solund Verft AS og Maritime Engineering gode forhåpninger til designet med benevnelsen «Solundbåten».

Den første Solundbåten levert er «Selbjørnen», byggenummer 12 fra Solund Verft og overlevert Engesund Fiskeoppdrett AS i april 2018. Fartøy nummer to, og byggenr. 13 fra Solund Verft, følger i løpet av kort tid.

Designet er meget egenartet, men svært arbeidseffektivt.

Havbrukspartner AS har vært byggeinspektør på vegne av selskapet Engesund Fiskeoppdrett og påpeker at etterspørselen etter spesialtilpassede arbeidsbåter for fiskeoppdrett har eksplodert de siste årene. Og det har igjen medført nytt regelverk som man må forholde seg til og som definerer designet «Solundbåten». Lengde og bredde er dermed identisk, hver 7,99 meter, mens arrangementet karakteriseres av stor dekksplass, god stabilitet og et romslig maskinrom. Lengde oa er 7,99 meter med bredde Fremdriften besørges av en dieselmotor på 175 hk.

«Siem Symphony» levert fra Hellesøy Verft AS

I november 2014 leverte Hellesøy Verft AS, Løfallstrand sitt byggenr. 152 til Siem Offshore Rederi AS.

M/S «Siem Symphony» er av VS 4411 DF design med skrog bygget ved Nauta Shiprepair Yard i Polen. Skipet har dual fuel maskineri for bruk av LNG eller marin dieselolje, og nybyggingskontrakten kom i stand i forbindelse med en fireårs kontrakt, pluss 4 x 1 års opsjoner, til Total E&P Norge. Skipet fører NOR flagg, er klasset i DNV GL med notasjonene ✠1A1, Offshore Service Vessel, Supply, Standby Vessel(s), Fire Fighter II, OILREC, SF, LFL*, COMF-V(3)C(3), E0, DYNPOS-AUTR, NAUT-OSV(A), CLEAN DESIGN, DK(+), HL(2.8), COAT-PSPC, BIS, GAS FUELLED. Skipet har kapasitet for 300 overlevende i henhold til NMD regelverket.

Hoveddata er oppgitt til lengde o.a. 89,20 meter, lengde b.p.p. 80,40 meter og bredde 19,00 meter. Dødvekten er ca. 5500 tonn. Tankkapasitetene er 1129 m3 diesel olje, 230 m3 LNG, 1008 m3 ferskvann, 1977 m3 vannballast og 1741 m3 ORO.

Skipets fremdriftsmaskineri består av to Wärtsilä 8L20DF motorer hver med ytelse på 1408 kW, to Wärtsilä 6L34DF motorer hver på 2610 kW og to Steerprop SP 35 CRP azimuth fremdriftspropeller. Thrusterutrustningen fra Brunvoll utgjøres av to stk. type FU 74 LTC 2000 thrustere, hver på 1000 kW og en AR 63LNC 1650 azimuth thurster på 880 kW.

 

 

 

Oppdrettskatamaranen "Sifjord" er det sjette fartøyet Grovfjord Mek. Verksted AS leverer til Eidsfjord Sjøfarm AS. Foto: Verftet

«Sifjord» – oppdrettskatamaran fra Grovfjord Mek.

Grovfjord Mek. Verksted AS overleverte i mars 2019 oppdrettskatamaranen «Sifjord» til Eidsfjord Sjøfarm AS, Sortland.

Fartøyet er verftets byggenummer 153 og er den sjette båten verftet leverer til dette havbruksselskapet. M/S «Sifjord» er utrustet med en kran på 50 tonnmeter, vinsj på 15 tonn samt tre capstaner på henholdsvis fem og tre tonn. Nybygget er arrangert med romslig styrehus med pentry,  stor sittegruppe og høy grad av komfort. Dekkshuset inneholder toalett samt tørkerom/verksted.

Daglig leder ved GMV, Bård Meek-Hansen, fremhever broløsningen ombord som en teknologisk nyvinning. – Den tradisjonelle trepulten er erstattet av moderne touchskjermer, forteller han fornøyd.

M/S «Sifjord» har lengde 14,99 meter og bredde 8,80 meter. Foto: Verftet

Fremdriften besørges av 2 stk. dieselmotorer hver på 450 hk v/1800 o/min., mens aggregatet er på 29,3 kVA.

«Skrova» – brønnbåt fra Aas Mek. Verksted

Den 21. desember 2021 overleverte Aas Mek. Verksted AS brønnbåten M/S «Skrova» til rederiet Brønnbåt Nord Lofoten AS.

Designen er verftets egen, av typen AAS 1202 STDE-Hybrid, med en lasteromkapasitet på 1200 m3, lengde o.a. 63,86 meter, bredde 14,00 meter og dybde i riss på 5,30 meter. Servicefarten er oppgitt til 13 knop.

Brønnbåt Nord Lofoten AS ble etablert i 2019 og er et lokalt samarbeid mellom Brønnbåt Nord AS og Ellingsen Seafood AS. Rederiet er hjemmehørende på Engenes utenfor Harstad. Nybygget gikk rett etter overlevering til Skrova og en langsiktig kontrakt for Ellingsen Seafood.

ARRANGEMENT

Fartøyet er utrustet for å tilfredsstille strenge miljøkrav. Nybygget skal ha base hos Ellingsen Seafood på Skrova og er designet spesielt for å operere i et relativt eksponert og værhardt område. Båten har diesel-elektrisk fremdrift og ESS-batteri anlegg for hybrid drift, samt stor landstrøm kapasitet.

ESS-batteripakken blir brukt for å ta belastningstoppene under drift (Peak shaving) for å redusere antall generatorer i drift og dermed redusere drivstoff forbruket betydelig. Båten kan ligge til kai uten bruk av generator i kortere eller lengre perioder avhengig av landstrømkapasiteten i havnene, noe som også bidrar sterkt til å redusere utslipp av både støy og eksos til omgivelsene. Båten er utstyrt med eksosrenseanlegg, som gir 90 prosent reduksjon i utslipp av NOx.

Nybygget har en lastekapasitet på 1200 m3 fordelt på to lastetanker og er spesielt designet for lukket transport med RSW-kjøling, lavt dypgående for smolt-transport og dewatering-system for ferskvannsbehandling av fisken.

M/S «Skrova» er topp utstyrt for transport av levende fisk i åpent eller lukket system på en sikker og skånsom måte. Nullutslipp under lukket transport med overvåking, rensing og behandling av all vannsirkulasjon, filtersystem for rensing av vann, UV-behandling av vann inn og ut av lasterommene, auto vaske- og desinfiseringsanlegg, overvåking, regulering og logging av vannparametere.

INNREDNING

Båten er arrangert med innredning for ti personer, og topp utstyrt messe, salong, bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, garderober og trimrom.

Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Båten er utstyrt med anlegg i.h.h.t. strengeste krav for rensing av både kloakk og ballastvann.

ELEKTRONISK UTSTYR

M/S «Skrova» er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde.

LASTEARRANGEMENT

Lasteromvolumet er på 1200 m3 som gir en kapasitet på føring av ca. 200 tonn levende fisk, avhengig av størrelse og temperaturer. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, som er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem. Nybygget er designet for å trykk-losse til merd eller direkte til anlegg på land, til avluser anlegg o.l., uten bruk av vakuum pumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med stor kapasitet for avgassing av vannet i brønnene med 4 stk. CO2 luftere, oksygen og Ozon produksjonsanlegg for regulering av O2 nivå i vannet under transport og Ozon behandling ifm. desinfisering av lasterom og tilknyttede system.

Nybygget er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for rensing av vannet ifm. UV-behandling og avlusing.  Laste-/lossesystemet er arrangert med avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med ferskvanns behandling av fisken. Alt avløpsvann kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørrstoff og videre UV-behandling av det rensede avløpsvannet. Dette samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

For mekanisk avlusing av fisken, er båten også utstyrt med et trippelt avluseranlegg med kapasitet på 150 tonn i timen.

System for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. Båten er utstyrt med RSW-anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system.

Det er montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well Control for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logging og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Alle system, maskineri, overvåking o.l. fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not o.l. i forbindelse med lasting langs merdene.

Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash». Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

DEKKSUTSTYR

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk. Det er i tillegg montert kapstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, samt ankervinsjer og fortøyningsvinsjer.

For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert fiske- og smolttellere fra WingTech AS.

MASKINERI

Fremdriftsanlegget er et diesel-elektrisk hybrid system med PM- elektriske motorer på totalt 1600 kW som er tilkoplet et Brunvoll gir- og propellanlegg, og som forsynes fra 4 stk. CAT C32 generatorsett på totalt 3760 ekW.

Båten er videre utstyrt for hybrid drift og har innmontert et ESS-batterianlegg, som benyttes til å ta strøm topper «peak shaving», strømforsyning ved anløp i havner m.m. I tillegg er det montert et nødstrømsaggregat type Nogva Scania type DI 09 074 M på 217 kW ved 1800 o/min.

For best mulig manøvrering er det montert Brunvoll sidepropeller på 300 kw akter og 450 kw baug propell.

M/S "Solbryn" har en høyere baug enn hva vanlig er fpor denne båttypen. Foto: Grovfjord Mek. Verksted AS

«Solbryn» – oppdrettskatamaran fra Grovfjord Mek. Verksted

I april 2018 overleverte Grovfjord Mek. Verksted AS sitt bnr. 146, M/S «Solbryn», til Lovundlaks AS, Lovund.

M/S «Solbryn» opererer som lokalitetsbåt på Lovundlaks sine anlegg i regionen og er stasjonert på Lovund. I en pressemelding forteller daglig leder i Lovundlaks AS, Jacob Palmer Meland, at man var bestemt på at nybygget skulle ha høyere baug enn hva som er vanlig for denne type arbeidsbåter. – Vi ville ha en skikkelig baug, det kommer godt med når været blir tøft, og all honnør til GMV som fant en stilfull løsning, sier Meland.

Fremdriften besørges at 2 stk. dieselmotorer som hver yter 410 hk ved 2100 o/min. Aggregatet er på 25 kW og krankapasiteten ombord er god.

Foto: Stadyard AS

«Støttfjord» – levert fra Stadyard

Rederiet Brødrene Bakken AS overtok bygg nr. 42 fra Stadyard AS tidlig i mars 2019. Skipet ble døpt i Bodø den 2. mars.

Dette kombinerte snurper/snurrevad fartøyet er det første av to søsterskip med denne designen. Under utviklingen av «Støttfjhord» og «Trondskjær» ønsket rederiene å fronte kystnotgruppas utvikling i det grønne skiftet. Det å bidra til miljøoptimalisering av denne fartøygruppen har vært en viktig målsetting i prosjektet.

Fartøyene har designbenevnelsen SK-3355 hvor skroget er optimalisert gjennom analyser og modelltester i slepetank. Videre er de utstyrt med et hybrid fremdriftssystem med en rekke andre miljøtiltak implementert i konseptet. De elektriske vinsjene er er et konkret eksempel på hvor det er mulig å spare forbruk. Vekten av batteripakken ombord skal være ca. tre tonn.

Hoveddata:

Lengde o.a. er oppgitt til 39,70 meter med bredde på 9,80 meter. RSW tankkapasitet er på ca. 425 m3 og fartøyet er klasset til DNV GL. Innredningen er arrangert for 12 personer.

JK Foto

«T.A. Senior» levert fra Stadyard

Stadyard AS overleverte sitt bnr. 39 til reder Morten Ingebrigtsen i Akkarfjord, Finnmark den 3. mars 2017. Fartøyet er en kombinert snurper/snurrevadbåt designet av Seacon AS i Måløy.

Da byggekontrakten med Morten Ingebrigtsen ble signert, uttalte daglig leder Agnar Lyng ved Stadyard AS at man gledet seg til å bygge den ultimate kystfiskebåten i sin klasse. I næringen omtales «T.A. Senior» som det «trolig største» fartøyet under 15 meter. Graden av utstyr om bord er imponerende tatt i betraktning fartøyets kompakte mål. Det er lagt stor vekt på sikkerhet og, ikke minst, komfort for mannskapet.

Fiskefartøyet «T.A Senior» er rigget for not og snurrevad, med omfattende vinsj- og kranutrusning. Hovedmotoren yter 610 kW v/1900 o/min. Lengde o.a. er 14,99 meter med bredde 8,00 meter. Dybde til shelterdekk er 5,75 meter. Brennoljekapasiteten er oppgitt til 20 m3. Innredningen er arrangert for seks personer med 2 stk. tomannslugarer og 2 stk. énmannslugarer. Listen over navigasjons-, fiskeletings- og kommunikasjonsutstyr er omfattende.

Verftet videre: Stadyard AS har kontrakt (bnr. 40) på bygging av en SC21 «Max» som er et kombinert garn-/autolinefartøy for Kenfish II med levering sommeren 2018.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Torbas» levert fra Stadyard AS

Torbas AS på Raudeberg tok i desember 2014 levering av M/Tr. «Torbas» fra Stadyard AS.

Nybygget er en kombinert ringnot-/pelagisk tråler av Seacon design. Fartøyet er bygget til DNV GL klasse ✠1A1, Fishing Vessel, Ice C, E0 og har Måløy som hjemstedshavn. «Torbas» er konstruert med overbygget bakk – muligens den eneste ringnotsnurperen som har det – og har følgende hovedddata: Lengde o.a. 69,90 meter, lengde b.p.p. 62,02 meter og bredde 15,00 meter.

M/S "Tristein" er nybygg nummer 174 fra Sletta Verft AS. Foto: Verftet

«Tristein» – arbeidskatamaran fra Sletta Verft AS

Sletta Verft AS overleverte i februar 2019 arbeidskatamaranen «Tristein» til Salmar Farming AS, Midsund.

Fartøyet er byggenummer 174 fra verftet i Mjosundet som er kjent for stor nybyggingskapasitet. M/S «Tristein» er en aluminiumskatamaran på 14,90 x 7,50 meter og verftet har meget god erfaring med både aluminium og stål i sin produksjon. Med åtte fartøyer i ordreboken etter leveringen av «Tristein», er fordelingen mellom aluminium og stål halvt om halvt. Dette fartøyet er foreløpig det siste av tre arbeidskatamaraner som Salmar Farming kontraherte en bloc i fjor sommer.

Fremdriften besørges av en dieselmotor som yter 370 hk v/2100 o/min. På dekk er det arrangert med teleskopkran 7,7/18,1 tonnmeter. Tre capstaner på hhv. 5, 3 og 1 tonn er også montert.

Foto: Magne Langåker

«Trym» – levert fra Oma Baatbyggeri

To hybride batterielektriske hurtigbåter/kombikatamaraner med plass til vogntog på 22 tonn og med kapasitet for 72 passasjerer er i år overlevert til Norled, «Frey» og «Trym».

Oma Baatbyggeri AS på Stord leverte 21. juni 2023 sitt nybygg nummer 549, M/S «Trym», til Norled AS. Oma Baatbyggeri AS og Norled AS signerte kontrakten for 2 stk. 30 meter last-/passasjerkatamaraner i januar 2022. Søsterskipet M/S «Frey» ble levert til rederiet i januar 2023.

Båtene er hybride batterielektriske hurtigbåter som skal trafikkere rutepakke 2, de lokale hurtigbåtrutene, i gamle Sogn. Vestland fylkeskommune og Skyss har på dette sambandet gått i spissen når det gjelder miljøkrav til hurtigbåter, med mål om å både kutte klimagassutslipp og å stimulere til nyskaping.

Rutepakke 2

Rutepakke 2-båtene bygger videre på Oma sitt kombikatamarankonsept som båtbyggeriet har bygget og levert mange av, tilbake til 2001, og som seiler langs den langstrakte norskekysten. Båtene har kapasitet til å frakte vogntog på 22 tonn, alternativt 7 personbiler i kombinasjon med 72 passasjerer.

Rutepakke 2 føyer seg inn i rekken av fartøy levert fra Oma Baatbyggeri til Norled, som skal eie og drifte båtene.

RP2-båtene leveres med hybride batterielektriske fremdriftsanlegg, i motsetning til tidligere leverte fartøy med konvensjonelle fremdriftsanlegg. Dette gjør at båtene kan gå med null utslipp av CO2 og 100 prosent elektrisk drift i de fleste rutene som de skal trafikkere.

Båtene er bygget i sjøvannsbestandig aluminium, et byggemateriale som er 100 prosent resirkulerbart. Det sterke men lette byggematerialet er optimalt ved bygging av hurtigbåter og takler fint et akseltrykk på 12 tonn på akterdekket. Ettersom båtene er lette, er de utstyrt med ballasttanker for å utligne vektene ved lasting/lossing av tunge vogntog.

I tillegg til det store bildekket, har fartøyet kran og lasterom. Passasjerkapasiteten er 72, servicefart er 22 knop og lengden på fartøyet er 30 meter.

Verftet videre

I tillegg til de to båtene som Oma Baatbyggeri har levert hittil i år, har verftet under bygging et tilsvarende fartøy som skal leveres til Florø Skyssbåt i oktober 2023. Videre pågår ombygging av M/S «Lysefjord», opprinnelig levert fra Oma Baatbyggeri i 2006 som bygges om fra dieselfremdrift til helelektrisk drift. Samtlige fartøy skal trafikkere rutepakke 2 i gamle Sogn og Fjordane.

I januar 2023 signerte Oma Baatbyggeri kontrakt med Norled for leveranse av en hybrid batterielektrisk hurtigbåt. Fartøyet føyer seg inn i rekken av fartøy levert fra Oma Baatbyggeri til Norled, som skal eie og drifte båten. Båten leveres med hybride batterielektriske fremdriftsanlegg og skal i den forbindelse utrustes med batteribyttesystem, som gjør at båtene kan gå med null utslipp av CO2 og 100 prosent elektrisk drift i den ruten som den skal trafikkere.

Gunnar Jan Oma.

Gunnar Jan Oma som er daglig leder ved Oma Baatbyggeri forteller at felles for samtlige pågående prosjekt, er at de er «grønne» som vil si at de vil gå med nullutslipp av CO2 og noen med lavutslipp av CO2.

 

 

M/S "Veidar" har loa 55,50 meter med 13,20 meter bredde. Foto: SIMEK

«Veidar» – linebåt levert fra Simek

Den 8. mars 2018 leverte SIMEK AS sitt bnr. 134, M/S «Veidar», til rederiet Veidar AS.

Straks etter overlevering satt fartøyet kursen mot Geilane på Godøya med dåp lørdag den 10. mars. Nybygget er en topp moderne line- og garnbåt av NVC 306 design bygget ved Flekkefjord-verftet SIMEK AS.

M/S «Veidar» har lengde oa på 55,50 meter, gjør 14 knop og har innredning for en besetning på 25 personer fordelt på 16 lugarer. Neste levering fra verftet er en 82,90 meters tråler for Sealord Group Ltd., New Zealand.

Fartøyet er bnr. 152 fra Grovfjord Mek. Verksted. Foto: Verftet

«Vinknes» – nok en oppdrettskatamaran fra GMV til Cermaq Norway

Grovfjord Mek. Verksted AS i Sør-Troms overleverte den 1. februar 2019 sitt bnr. 152, M/S «Vinknes», til Cermaq Norway avd. Nordland.

GMV har siden år 2000 levert over 120 båter til oppdrettsnæringen. Daglig leder Bård Meek-Hansen forteller at Cermaq Norway er en god og krevende kunde som bidrar til å videreutvikle GMVs fartøyer slik at verftet kan fortsette å være en foretrukket leverandør til oppdrettsnæringen.

M/S «Vinknes» er en oppdrettskatamaran i aluminium på 14,00 x 7,60 meter. Den er utrustet med 1 stk. kran på 30,5 tonnmeter, 2 stk. capstaner på hhv. 2 og 5 tonn, samt hydraulisk HT vasker. Fartøyet er bygget med et romslig rorhus med pantry og sofagruppe. I tillegg er det et stort dekkshus med verksted, garderobe/tørkerom og wc. De to hovedmotorene yter 380 hk hver v/2100 o/min, mens aggregatet er på 47,5 kVA. Trapp i skutesiden sikrer enkel adkomst til merding.

– Cermaq Norway velger GMV fordi de er konkurransedyktige på pris, verftet leverer topp kvalitet og det har god oppfølging gjennom byggeperioden, sier Frode Holmvaag, leder Sjø Nordland i Cermaq Norway. – I tillegg synes vi at det er gledelig at vi nok en gang finner konkurransedyktige leverandører lokalt.

Frode Holmvaag poengterer at det for Cermaq Norway er avgjørende viktig å ha en klynge av sterke leverandører i regionen som virkelig kan og forstår havbruk. – Grovfjord Mek. Verksted AS gjør definitivt dette, og det er derfor vi valgte dem, sier han. Foto: GMV