På prøvetur ved Leirvik på Stord. Foto: Magne Langåker

«FOB SWATH 10» – fra Oma Baatbyggeri

Oma Baatbyggeri AS leverte tirsdag 9. november 2021 sitt nybygg nummer 545 «FOB SWATH 10» til det danske rederiet Offshore Windservice A/S.

– Oma Baatbyggeri AS og Offshore Windservice A/S signerte kontrakten for den 32 meter lange vindmøllebåten i mai 2019, forteller Gunnar Jan Oma, daglig leder ved Oma Baatbyggeri AS. – Fartøyet er det tredje i rekken av vindmøllebåter type «Crew Transfer Vessel» som er leverte til samme rederi.

Foto: Magne Langåker

Båtene er spesialfartøy for transport av servicepersonell for offshore vindmøller og er konstruert og utviklet i samarbeid med Odfjell Wind AS i Bergen.

Gunnar Jan Oma forteller at fartøyene kan operere i katamaran-modus eller i SWATH-modus (Small Waterline Area Twin Hull). Designet er konstruert for å gi service personell best mulig komfort og sikkerhet.

I katamaran-modus kan båten gå med høy fart, mens rulling og slag er redusert til et minimum på grunn av den store avstanden fra vannlinjenivå og opp til tunell. Dette er kombinert med bruk av et stabiliserende foil-system og gir fartøyet best mulige sjøegenskaper.

I SWATH-modus senkes fartøyet ned ca. 1,5 meter i sjøen for å oppnå reduserte bevegelser i sjøgang. Dette gir en sikker overføring av personell fra fartøy til vindmøller.

Foto: Magne Langåker

– Båtene vil få en servicefart opp mot 35 knop og passasjersertifikat for inntil 55 personer, og skal operere ved offshore vindmølleparker i hele Nordsjøbassenget, sier Gunnar Jan Oma avslutningsvis.